Bardzo dobre danie, znakomicie nadaje się na obiad.
Składniki:
70 dag wołowiny
30 dag pieczarek
2 cebule
150 ml śmietany 30%
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
mielona ostra papryka
sok z cytryny
sól
pieprz
Boeuf stroganoff - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso oczyść z błon, następnie pokrój w plastry ok. 2 cm, a te w paski o szerokości 1 cm. Oprósz pieprzem. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie pociemniały. Cebule obierz, opłucz i drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło. Włóż pokrojone mięso i podsmaż na rumiano z każdej srony. Do mięsa dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki. Składniki posól, przemieszaj i smaż na dużym ogniu aż grzyby zmiękną i puszczą sok. Składniki na patelni oprósz mąką i wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś, aż potrawa zgęstnieje (ok. 5 min). Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gulasz dopraw papryką, wszystko dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 10 min.