Boczkowa pizza

Ocena:

4.53 (149)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Boczkowa pizza

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 4 dag drożdży,
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 1 garść bazylii,
  • pieprz,
  • Sól,
  • 1 średnia cebula,
  • 10 niedużych pieczarek,
  • 30 dag chudego boczku,
  • 20 dag sera zółtego,
  • olej

Boczkowa pizza - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczarki obieramy, kroimy na talarki, dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną, lekko solimy, studzimy. Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy. Gdy podrosną dodajemy je do mąki wraz z 2 łyżkmi oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto. Z koncentratu, posiekanego drobno czosnku i bazylii przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Dużą blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem. Układamy pieczarki, cebulę pokrojoją w talarki i boczek, posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne