Bliny z łososiem

Przygotowanie: 20 minut Smażenie: 10 minut Porcja: 225 kcal Składniki na 8 porcji

Pierogibliny

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
225.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 177 głosów)

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 5 dag mąki gryczanej
  • 2 dag suchych drożdży
  • 1/8 l mleka
  • jajko
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • 15 dag wędzonego łososia w plastrach
  • 10 dag kwaśnej śmietany (mały kubeczek)
  • 5 dag tłustego twarogu
  • koperek
  • bazylia
  • oliwki
  • czerwony pieprz, sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąki przesypać do miski i posypać drożdżami. Dodać mleko, jajko, sól i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Masło rozgrzać na patelni. Porcjami wylewać ciasto, smażyć pulchne placuszki z obu stron. Złociste bliny przechowywać w ciepłym piekarniku, aby za bardzo nie ostygły.
  • Śmietanę wymieszać z twarogiem, przyprawić solą i pieprzem. Masą posmarować bliny, na każdym położyć kawałek łososia. Zioła umyć, osuszyć i poukładać na blinach razem z oliwkami.

Kalorie: 225.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy