Bliny z łososiem

Przygotowanie: 20 minut Smażenie: 10 minut Porcja: 225 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez:

Bliny z łososiem

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
225 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 5 dag mąki gryczanej
  • 2 dag suchych drożdży
  • 1/8 l mleka
  • jajko
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • 15 dag wędzonego łososia w plastrach
  • 10 dag kwaśnej śmietany (mały kubeczek)
  • 5 dag tłustego twarogu
  • koperek
  • bazylia
  • oliwki
  • czerwony pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Mąki przesypać do miski i posypać drożdżami. Dodać mleko, jajko, sól i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Masło rozgrzać na patelni. Porcjami wylewać ciasto, smażyć pulchne placuszki z obu stron. Złociste bliny przechowywać w ciepłym piekarniku, aby za bardzo nie ostygły.
  3. Śmietanę wymieszać z twarogiem, przyprawić solą i pieprzem. Masą posmarować bliny, na każdym położyć kawałek łososia. Zioła umyć, osuszyć i poukładać na blinach razem z oliwkami.
ryby obiad łosoś bliny twaróg bliny z łososiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze