Biszkopt five o’clock

Ocena:

4.48 (201)

  • 45 min.
Przepis na biszkopt - biszkopt five o’clock

Składniki:

  • 25 dag masła + 1/2 łyżki do formy
  • 25 dag drobnego cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • MASA MAŚLANA:
  • 25 dag cukru pudru
  • 12,5 dag miękkiego masła
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 dag dżemu malinowego
  • cukier puder do posypania

Biszkopt five o’clock - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: masło ucierać z cukrem, aż masa stanie się niemal biała (ok. 5 min). Miksując, wbijać po jednym jajku. Dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką.
  • Dwie tortownice o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Przełożyć ciasto do nasmarowanych form, piec 25–30 min w temp. 180°C. Aby sprawdzić, czy ciasto jest w środku upieczone, można wbić w nie patyczek.
  • Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest już dobrze upieczone. Gotowe wyjąć z piekarnika, odstawić w formach na 5 min, a następnie wyjąć z form i odstawić do wystygnięcia na metalowej kratce.
  • Masa maślana: do miski wsypać cukier puder, włożyć masło i wlać wodę. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wymieszać. Z jednego z ciast skroić górną warstwę tak, by powstała równa powierzchnia. Posmarować ciasto dżemem malinowym, na to nałożyć warstwę masy maślanej. Przykryć drugim ciastem i lekko docisnąć. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne