Biszkopt five o’clock

Przepis na biszkopt - biszkopt five o’clock

Dodany przez:

Biszkopt five o’clock

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
485 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 25 dag masła + 1/2 łyżki do formy
  • 25 dag drobnego cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • MASA MAŚLANA:
  • 25 dag cukru pudru
  • 12,5 dag miękkiego masła
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 dag dżemu malinowego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Ciasto: masło ucierać z cukrem, aż masa stanie się niemal biała (ok. 5 min). Miksując, wbijać po jednym jajku. Dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką.
  2. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Przełożyć ciasto do nasmarowanych form, piec 25–30 min w temp. 180°C. Aby sprawdzić, czy ciasto jest w środku upieczone, można wbić w nie patyczek.
  3. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest już dobrze upieczone. Gotowe wyjąć z piekarnika, odstawić w formach na 5 min, a następnie wyjąć z form i odstawić do wystygnięcia na metalowej kratce.
  4. Masa maślana: do miski wsypać cukier puder, włożyć masło i wlać wodę. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wymieszać. Z jednego z ciast skroić górną warstwę tak, by powstała równa powierzchnia. Posmarować ciasto dżemem malinowym, na to nałożyć warstwę masy maślanej. Przykryć drugim ciastem i lekko docisnąć. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
ciasta deser biszkopt desery Ciasto z malinami przepis na biszkopta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze