Biodrówka duszona ze śliwkami

Ocena:

4.46 (178)

  • 50 min.
  • dla 7 osób
Mięso jest bardzo smaczne,a śliwki dają super smaczek :) polecam.

Składniki:

  • 1 kg biodrówki wieprzowej
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 2 cebule
  • 15 śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 1 mały listek laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 sos pieczeniowy ciemny knora
  • pieprz
  • ewentualnie sól

Biodrówka duszona ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Biodrówkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w plastry,lekko posolić,posypać pieprzem,
  • Masło rozgrzać na patelni,obsmażyć mięsko na obydwie strony,na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę ,ułożyć mięsko zalać wodą,(wody ma być tyle żeby mięso przykryć)
  • Dodać majeranek,umyte pokrojone śliwki,dusić pod przykryciem na małym ogniu.
  • Gdy mięso jest miękkie ,sos pieczeniowy rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody,dokładnie wymieszać,wlać do mięsa,dusić mieszając około 7 min.
  • Podawać z kaszą jaglaną lub ziemniakami.
  • Smacznego:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne