Bigos z kapusty pekińskiej w wersji "light" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Poszatkuj kapustę pekińską, posól, włóż do naczynia i zalej wrzącą wodą. Zostaw na kilka minut, potem odcedź na durszlaku. Suszone grzyby wrzuć do szklanki i pozwól im zmięknąć. Poszatkuj cebulę. Pokrój kurczaka na średniej wielkości kawałki. Dużą patelnię z grubym, teflonowym dnem posmaruj kilkoma kroplami oleju (za pomocą pędzelka lub papierowego ręcznika), tak aby delikatnie pokryć jej dno. Rozgrzej i na patelnię wrzuć cebulę, kiedy nieco się zeszkli dodaj kurczaka. Mieszaj. Wlej trochę wody. Po około 5 minutach dorzuć na patelnię odcedzoną kapustę pekińską. Chwilę gotuj. Przełóż do większego garnka. Dołóż kapustę kiszoną. Dodaj koncentrat pomidorowy, przygotowane wcześniej grzyby razem z wywarem, przyprawy. Gotuj na małym ogniu, bez przykrywania garnka, około godziny. Mieszaj od czasu do czasu, aby nie przywarł do dna. Doprawiaj w trakcie gotowania, tak, jak lubisz np. musztardą, aby wyostrzyć smak. Po ugotowaniu do miękkości bigos można dalej trzymać w cieple, aby smak stał się bardziej wyrazisty. Bigos nadaje się do wielokrotnego odgrzewania.
Komentarze