Stary i sprawdzony przepis na tradycyjną wielkanocną babę. Pieczona co roku na święta, przypomina mi smak dzieciństwa. Przepis kosztowny i czasochłonny ale warto taką babę zrobić.
Babka muślinowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Najpierw robimy zaczyn: Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 10 minut, aż wyrośnie.
2. Do naczynia wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ucieramy. Dodajemy następnie zaczyn, przesianą mąkę i ubijamy mikserem.
3. Ciasto ubijamy 15 minut, dodajemy roztopione masło i aromat, znowu ubijamy przez około 10 minut
4. Ciasto przekładamy do foremki nasmarowanej uprzednio tłuszczem i posypaną bułką tartą. Przykrywamy ściereczką, czekamy, aż wypełni formę po brzegi.
5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.
Komentarze