Babka muślinowa

Stary i sprawdzony przepis na tradycyjną wielkanocną babę. Pieczona co roku na święta, przypomina mi smak dzieciństwa. Przepis kosztowny i czasochłonny ale warto taką babę zrobić.

dodany przez: Ewa Wawer 56ed7e3d15daa

babki

Ocena:

(średnia 4.56 z 192 głosów)

Składniki:

  • 24 żółtka
  • 300 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 100 g masła
  • 60 g drożdzy
  • aromat waniliowy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Babka muślinowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy zaczyn: Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 10 minut, aż wyrośnie.
  • 2. Do naczynia wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ucieramy. Dodajemy następnie zaczyn, przesianą mąkę i ubijamy mikserem.
  • 3. Ciasto ubijamy 15 minut, dodajemy roztopione masło i aromat, znowu ubijamy przez około 10 minut
  • 4. Ciasto przekładamy do foremki nasmarowanej uprzednio tłuszczem i posypaną bułką tartą. Przykrywamy ściereczką, czekamy, aż wypełni formę po brzegi.
  • 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: