Babeczki z grzybami

Małe zapiekane cuda z grzybami - babeczki z grzybami prosto z kokilek wyglądają pięknie i smakują doskonale! Do farszu polecamy grzyby leśne - całość będzie pięknie pachnieć! Babeczki z grzybami można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. To dobra opcja na przekąskę lub pełnoprawny posiłek. 

ZapiekankiPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 178 głosów)

Kroki wykonania:

  • babeczki z grzybami 11.Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180ºC. Do salaterki wkładamy masło pokrojone w drobną kostkę i pozostawiamy w temp. pokojowej, aby zmiękło. Dodajemy mąkę, proszek z migdałów, sól i mieszamy ciasto końcami palców. Dodajemy 3 jajka i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki.
  • babeczki z grzybami 22.Na wypełnienie: grzyby kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy na średnim ogniu do czasu, aż płyn odparuje. Zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy posiekany koperek, śmietanę, posiekaną szalotkę, sok i skórkę cytryny, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do ostudzenia.
  • babeczki z grzybami 33.Foremki o śr. 8–10 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy krążki, które będą wystawały 1 cm ponad krawędź foremek. Wycinamy także 4 kółka o średnicy takiej samej jak foremki. Rozwałkowujemy resztę ciasta i wycinamy z niego dowolne kształty (listki, gałązki itp).
  • babeczki z grzybami 44.Foremki wylepione ciastem napełniamy farszem, zaginamy i zawijamy nadmiar ciasta po bokach. Żółtko mieszamy z odrobiną wody i pędzelkiem smarujemy zawinięte brzegi ciasta. Na wierzch kładziemy krążki z ciasta i dociskamy palcami, aby brzegi dobrze się skleiły. Wierzch smarujemy żółtkiem, dekorujemy wyciętymi z ciasta ozdobami i jeszcze raz smarujemy jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na 30–35 min; ciasto powinno być dobrze upieczone i złociste.

Porady

W przepisie na babeczki z grzybami wykorzystujemy:

  • masło - warto odłożyć kawałek do nasmarowania foremek, aby babeczki łatwiej dało się wyjąć po upieczeniu
  • mąkę - również odsypujemy niewielką ilość do posypania foremek
  • migdały w formie startej
  • jajka - jedno dodatkowe do posmarowania babeczek
  • grzyby mrożone lub świeże

Notka redakcyjna

W przepisie na babeczki z grzybami postanowiliśmy wykorzystać grzyby leśne. Najlepsza będzie mieszanka grzybów - świetnie sprawdzą się podgrzybki, prawdziwki czy kurki. Możemy użyć grzybów świeżych, ale nadadzą się także mrożone lub suszone. Grzyby mrożone warto przed pieczeniem lekko rozmrozić, a grzyby suszone namoczyć w gorącej wodzie, by odzyskały odpowiedni aromat i konsystencję. Ciekawą opcją jest także użycie pieczarek lub grzybów orientalnych.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 90 min.
Tarta z grzybami

Pyszna tarta

Madleine

Tarta z grzybami