Babeczki z grzybami
Babeczki z grzybami - Przepis na Babeczki z grzybamiMałe zapiekane cuda z grzybami - babeczki z grzybami prosto z kokilek wyglądają pięknie i smakują doskonale! Do farszu polecamy grzyby leśne - całość będzie pięknie pachnieć! Babeczki z grzybami można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. To dobra opcja na przekąskę lub pełnoprawny posiłek.

Fot: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
ZapiekankiPrzekąski
- Czas przygotowania:
- 90 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
- Poziom trudności: Średni
(średnia 4.51 z 178 głosów)
Kroki wykonania:
1.Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180ºC. Do salaterki wkładamy masło pokrojone w drobną kostkę i pozostawiamy w temp. pokojowej, aby zmiękło. Dodajemy mąkę, proszek z migdałów, sól i mieszamy ciasto końcami palców. Dodajemy 3 jajka i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki.
2.Na wypełnienie: grzyby kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy na średnim ogniu do czasu, aż płyn odparuje. Zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy posiekany koperek, śmietanę, posiekaną szalotkę, sok i skórkę cytryny, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do ostudzenia.
3.Foremki o śr. 8–10 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy krążki, które będą wystawały 1 cm ponad krawędź foremek. Wycinamy także 4 kółka o średnicy takiej samej jak foremki. Rozwałkowujemy resztę ciasta i wycinamy z niego dowolne kształty (listki, gałązki itp).
4.Foremki wylepione ciastem napełniamy farszem, zaginamy i zawijamy nadmiar ciasta po bokach. Żółtko mieszamy z odrobiną wody i pędzelkiem smarujemy zawinięte brzegi ciasta. Na wierzch kładziemy krążki z ciasta i dociskamy palcami, aby brzegi dobrze się skleiły. Wierzch smarujemy żółtkiem, dekorujemy wyciętymi z ciasta ozdobami i jeszcze raz smarujemy jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na 30–35 min; ciasto powinno być dobrze upieczone i złociste.
Porady
W przepisie na babeczki z grzybami wykorzystujemy:
- masło - warto odłożyć kawałek do nasmarowania foremek, aby babeczki łatwiej dało się wyjąć po upieczeniu
- mąkę - również odsypujemy niewielką ilość do posypania foremek
- migdały w formie startej
- jajka - jedno dodatkowe do posmarowania babeczek
- grzyby mrożone lub świeże
Notka redakcyjna
W przepisie na babeczki z grzybami postanowiliśmy wykorzystać grzyby leśne. Najlepsza będzie mieszanka grzybów - świetnie sprawdzą się podgrzybki, prawdziwki czy kurki. Możemy użyć grzybów świeżych, ale nadadzą się także mrożone lub suszone. Grzyby mrożone warto przed pieczeniem lekko rozmrozić, a grzyby suszone namoczyć w gorącej wodzie, by odzyskały odpowiedni aromat i konsystencję. Ciekawą opcją jest także użycie pieczarek lub grzybów orientalnych.
Podobne przepisy

Kapusta z grzybami to wigilijna klasyka. Robimy ją na Wigilię, ponieważ jest daniem postnym. Kapusta z grzybami to potrawa pyszna i aromatyczna - za jej wyjątkowy smak i aromat odpowiadają różne rodzaje grzybów. Warto przygotować ją nawet kilka dni wcześniej, żeby smaki się przegryzły. Dzięki temu będzie jeszcze lepsza!
Kapusta z grzybami

zalewajka z grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami, choć nieco pracochłonne, to można sporządzić nie tylko na Wigilię.
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Domowe cebularze z grzybami - przepis, który pasuje na święta i nie tylko. Cebularze z grzybami podajemy do czystych świątecznych zup, najlepiej gdy są jeszcze ciepłe.
Cebularze z grzybami

Kapusta postna z grzybami

BABECZKI Z POLEWĄ

Pierogi z grzybami to pyszne danie, które zwykle kojarzy nam się tylko ze świętami Bożego Narodzenia. Tymczasem możemy przecież przyrządzić je bez okazji – nie musimy czekać do świąt, żeby cieszyć się wyjątkowym smakiem grzybów, zamkniętych w delikatnym cieście. Co ważne, pierogi z grzybami można zrobić zarówno z grzybów świeżych, jak i suszonych, Sprawdźcie przepis na pierogi z grzybami!
Pierogi z grzybami

uszka z grzybami

Jajecznica z grzybami

Pyszna tarta