Babeczki z budyniem i jabłkami

Dzieci uwielbiają babeczki, więc to deser w sam raz dla nich, ale nie tylko.

CiastaDeserybabeczkimuffinkibudyniePrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 184 głosów)

Składniki:

  • Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • ¾ kostki margaryny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie
  • 3 jabłka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3,5 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek cukru
  • Cukier puder do posypania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Składniki ciasta posiekać, zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki na ok.30 min. Budynie ugotować z cukrem w zmniejszonej ilości mleka. Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na dość cienkie półksiężyce. Ciasto rozwałkować naok. 0,5 cm placek. Ciastem wylepić 8 posmarowanych olejem babeczek (takich większych o średnicy 10 cm). Do każdej babeczki nałożyć budyń, wierzch obłożyć cząstkami jabłek. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30-40 minut. Po ostudzeniu wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy