Babcine kruche ciasteczka z trzech składników

Sarah Rainey udowadnia, że do zrobienia słodkich pyszności wystarczą tylko 3 składniki. Wśród propozycji z książki "Trzyskładnikowe wypieki" znalazły się kruche ciasteczka, które robiła jej babcia.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
24 sztuk
Ocena:

(średnia 3.33 z 9 głosów)

Składniki

  • 200 g niesolonego miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru i trochę do dekoracji
  • 225 g mąki pszennej i trochę do oprószenia

Przygotowanie

  1. Utrzyj masło z cukrem pudrem w misce. Na początku przykryj ją ściereczką, żeby twojej kuchni nie zasypał biały pył. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę, dodaj przesianą przez sitko mąkę i mieszaj całość, aż uzyskasz miękkie ciasto.
  2. Uformuj je dłońmi w kulę (nie martw się, jeśli na tym etapie będzie się trochę kleić) i wstaw miskę do lodówki na 20 minut.
  3. Później oprósz mąką czysty, suchy blat i wałek i rozwałkuj ciasto na grubość około centymetra. Za pomocą okrągłej foremki do wykrawania (albo małej szklanki lub kubka) wytnij krążki ciasta. Umieść je na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem, zachowując odstęp około 3 cm.
  4. Nakłuj każdy krążek kilka razy widelcem, a później wstaw blachy na pół godziny do lodówki. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 170ºC (150ºC z termoobiegiem). Piecz ciasteczka 35 minut, w połowie czasu zamieniając blachy miejscami.
  5. Wyjmij je z piekarnika, kiedy lekko się przyrumienią – pieczone za długo staną się zbyt kruche. Ostudź je na kratce, a później oprósz cukrem pudrem.
  6. Przepis pochodzi z książki "Trzyskładnikowe wypieki".
książka kucharska ciasteczka kruche ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze