ZUPA GULASZOWA

Jest niezwykle sycąca i bardzo smaczna.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.9 z 10 głosów)

Składniki

  • 1-1,2 kg mięsa wieprzowego (np.łopatki)
  • po pół zielonej i czerwonej papryki
  • 20 dag pieczarek
  • 2 średnie czerwone cebule
  • kostka rosołowa warzywna
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • majeranek
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • ziemniaki (3 -4 szt)
  • 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • op.Gulaszu Fix Knorra
  • olej (kilka łyżek)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso sprawić- usunąć zbędny tłuszcz i ew.chrząstki; pokroić w kostkę. Obsmażyć na kilku łyżkach oleju. Przełożyć do większego garnka (min.4 l )
  2. Na pozostałym oleju zeszklić poszatkowana cebulę, dodać do mięsa. Zalać wodą tak aby przykryła mięso + 5 cm ponad (część pewnie odparuje). Gotować.
  3. Dorzucić ziele ang., liście, kostkę oraz pokrojone w kosteczkę marchew, pietruszkę i seler.
  4. Po ok.50 min. dodać obrane ziemniaki i papryki, pokrojone w niedużą kostkę, oraz pieczarki w półplasterki.
  5. Ok.15 min. przed końcem gotowania dodać sproszkowana paprykę, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, zamieszać.
  6. Gulasz rozrobić w ok.200 ml gorącej wody, dolać do zupy i gotować jeszcze chwile, aż zgęstnieje.
  7. Podawać z pieczywem. Smacznego!
  8. Z tej ilości składników wychodzi ok.3 l zupy.
wieprzowina mięso obiad zupa gulasz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze