mięso gulaszowe - (ilość zależna od tego na ile porcji ma być zupa) - ja zakładam 6 osób (luba dla 3 osób na dwa dni) - ok. od 0,5 do 1 kg (w zależności ile mięsa lubicie w zupie, ja lubię dużo więc daję zwykle prawie 1 kg)
papryka czerwona - 2 sztuki
pieczarki - ok. 20-25 sztuk średniej wielkości pieczarek
cebula - 2 duże główki
krojone pomidory w puszce - 1 puszka dobrych gatunkowo pomidorów
koncentrat pomidorowy - 1 mały
mąka - do oprószenia mięsa, papryki oraz do kluseczków kładzionych
jajko - jedno do kluseczków
przyprawy do smaku - pieprz, sól, kostka rosołowa, chilly, ziele angielskie, liść laurowy - ilość zależna od upodobań
tłuszcz do smażenia (według upodobań - może być oliwa, olej, smalec)
1. Mięso gulaszowe kroimy na kawałeczki, oprószamy mąką i wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy ok 20 min. na średnim/małym ogniu.
2. W czasie, gdy mięso się smaży, do dużego garnka nalewamy wody i wrzucamy kostkę rosołową (ja wrzucam 1,5), liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.
3. Kroimy paprykę i pieczarki w plasterki (nóżki mogą być w całości) , cebulę w kostkę.
4. Po ok. 20 minutach wrzucamy podsmażone mięsko do wywaru.
5. Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulkę - i lekko podsmażamy. Dorzucamy pieczarki i dusimy wszystko ok. 15 min.
6. Po 15 min. wrzucamy podduszone warzywa do wywaru z mięsem.
7. Paprykę oprószamy mąką i wrzucamy na ok. 10 min na patelnię z tłuszczem.
8. Podsmażoną paprykę dorzucamy do wywaru.
9. Wszystkie składniki w garnku mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotujemy całość na wolnym ogniu ok. godziny - od czasu do czasu uzupełniając wywar przegotowaną wodą.
10. Po godzinie przygotowujemy ciasto na kluseczki - ucieramy jajko z mąką i wodą, tak by ciasto było ciągnące - ale nie lejące. Ilość cista zależy od tego ile chcemy mieć klusków w zupie gulaszowej. Należy jednak pamiętać, że bazą tej zupy jest mięso - a a nie kluski, więc nie powinno być ich w nadmiarze.
11. Kluski kładziemy małą łyżeczką, najlepiej każdy osobno - jest to bardziej czasochłonne, ale mamy wtedy pewność, że ładnie się ugotują i nie zrobi się kleista breja, która zepsuje zupę.
12. Zupę wraz z kluseczkami gotujemy jeszcze ok. 15-20 min. na wolnym ogniu. Dodajemy w międzyczasie przyprawy w ilości według upodobań.
13. Zupa jest gotowa gdy mięso jest miękkie. Z powodzeniem można ją jeszcze jeść kolejnego dnia - jest jeszcze smaczniejsza :)))
Komentarze