Zupa gulaszowa

Mój własny przepis na zupę gulaszową :)

Zupydania mięsnegulasz

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 177 głosów)

Składniki:

  • mięso gulaszowe - (ilość zależna od tego na ile porcji ma być zupa) - ja zakładam 6 osób (luba dla 3 osób na dwa dni) - ok. od 0,5 do 1 kg (w zależności ile mięsa lubicie w zupie, ja lubię dużo więc daję zwykle prawie 1 kg)
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • pieczarki - ok. 20-25 sztuk średniej wielkości pieczarek
  • cebula - 2 duże główki
  • krojone pomidory w puszce - 1 puszka dobrych gatunkowo pomidorów
  • koncentrat pomidorowy - 1 mały
  • mąka - do oprószenia mięsa, papryki oraz do kluseczków kładzionych
  • jajko - jedno do kluseczków
  • przyprawy do smaku - pieprz, sól, kostka rosołowa, chilly, ziele angielskie, liść laurowy - ilość zależna od upodobań
  • tłuszcz do smażenia (według upodobań - może być oliwa, olej, smalec)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Mięso gulaszowe kroimy na kawałeczki, oprószamy mąką i wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy ok 20 min. na średnim/małym ogniu.
  • 2. W czasie, gdy mięso się smaży, do dużego garnka nalewamy wody i wrzucamy kostkę rosołową (ja wrzucam 1,5), liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.
  • 3. Kroimy paprykę i pieczarki w plasterki (nóżki mogą być w całości) , cebulę w kostkę.
  • 4. Po ok. 20 minutach wrzucamy podsmażone mięsko do wywaru.
  • 5. Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulkę - i lekko podsmażamy. Dorzucamy pieczarki i dusimy wszystko ok. 15 min.
  • 6. Po 15 min. wrzucamy podduszone warzywa do wywaru z mięsem.
  • 7. Paprykę oprószamy mąką i wrzucamy na ok. 10 min na patelnię z tłuszczem.
  • 8. Podsmażoną paprykę dorzucamy do wywaru.
  • 9. Wszystkie składniki w garnku mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotujemy całość na wolnym ogniu ok. godziny - od czasu do czasu uzupełniając wywar przegotowaną wodą.
  • 10. Po godzinie przygotowujemy ciasto na kluseczki - ucieramy jajko z mąką i wodą, tak by ciasto było ciągnące - ale nie lejące. Ilość cista zależy od tego ile chcemy mieć klusków w zupie gulaszowej. Należy jednak pamiętać, że bazą tej zupy jest mięso - a a nie kluski, więc nie powinno być ich w nadmiarze.
  • 11. Kluski kładziemy małą łyżeczką, najlepiej każdy osobno - jest to bardziej czasochłonne, ale mamy wtedy pewność, że ładnie się ugotują i nie zrobi się kleista breja, która zepsuje zupę.
  • 12. Zupę wraz z kluseczkami gotujemy jeszcze ok. 15-20 min. na wolnym ogniu. Dodajemy w międzyczasie przyprawy w ilości według upodobań.
  • 13. Zupa jest gotowa gdy mięso jest miękkie. Z powodzeniem można ją jeszcze jeść kolejnego dnia - jest jeszcze smaczniejsza :)))
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy