Ciasto jest pyszne szczególnie na drugi dzień gdy biszkopt nieco skruszeje.
Składniki:
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
6 jajek
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przygotowania masy potrzebujemy:
25 dag sera białego chudego
3 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
0,5 l śmietany kremówki
1 śnieżka w proszku
Na wierzch ciasta potrzebujemy:
1 słoik dżemu brzoskwiniowego
10 dag wiórków kokosowych
10 dag masła
Afrodyta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jajka miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy stopniowo obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt należy rozkroić na dwa placki.
Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Studzimy.
Do miski wkładamy ser biały i cukier i rozbijamy mikserem. Następnie wlewamy zimną galaretkę. Miksujemy do dokładnego połączenia.
W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę ze Śnieżką. Do ubitej śmietany wlewamy ser z galaretką, mieszamy mikserem, szybko wylewamy na jedną część biszkopta i przykrywamy drugą.
Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy kokos i całość rumienimy na małym ogniu.
Górę ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym, na to wykładamy zrumieniony kokos.