afrodyta

Afrodyta

Ocena:

4.52 (203)

  • 1 godz. 30 min.
Ciasto jest pyszne szczególnie na drugi dzień gdy biszkopt nieco skruszeje.

Składniki:

  • Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do przygotowania masy potrzebujemy:
  • 25 dag sera białego chudego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 1 śnieżka w proszku
  • Na wierzch ciasta potrzebujemy:
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag masła

Afrodyta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy stopniowo obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
  • Wylewamy na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt należy rozkroić na dwa placki.
  • Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Studzimy.
  • Do miski wkładamy ser biały i cukier i rozbijamy mikserem. Następnie wlewamy zimną galaretkę. Miksujemy do dokładnego połączenia.
  • W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę ze Śnieżką. Do ubitej śmietany wlewamy ser z galaretką, mieszamy mikserem, szybko wylewamy na jedną część biszkopta i przykrywamy drugą.
  • Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy kokos i całość rumienimy na małym ogniu.
  • Górę ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym, na to wykładamy zrumieniony kokos.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne