À la boeuf bourguignon – duszona wołowina po burgundzku

Zmodyfikowany przepis na rozgrzewającą duszoną wołowinę po burgundzku w czerwonym winie.

dania mięsne

Czas przygotowania:
1620 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 203 głosów)

Składniki:

  • Polędwica wołowa 500g,
  • 2 cebule,
  • 2 kubki (ok 660ml) czerwonego wytrawnego łagodnego wina ,
  • 1.5 kubka(ok 500ml) bulionu z cięlęciny,
  • 15 rozgniecionych ziaren jałowca,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1duża marchewka,
  • 2 łyżki stołowe suszonej natki pietruszki,
  • 2 łyżki stołowe suszonego tymianku,
  • 3 łyżki stołowe suszonej włoszczyzny ( marchew, pasterniak, pietruszka, por, seler, lubczyk),
  • 200g bekonu,
  • 300g pieczarek.

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1) Wołowinę kroimy w kostkę,
  • 2) Cebulę siekamy w drobną kostkę, marchewkę kroimy w talarki,
  • 3) Obieramy czosnek i drobno siekamy,
  • 4) Wkładamy do garnka ceramicznego żaroodpornego mięso, później marchew, cebulę, czosnek, przyprawy, zioła, warzywa suszone,
  • 5) Dodajemy wino, dokładnie mieszamy,
  • 6) Marynujemy 24 godziny, starając się przewracać mięso parokrotnie,
  • 7) Odsączamy mięso i warzywa od wina,
  • 8) Obsmażamy mięso ze wszystkich stron na patelni,
  • 9) Dodajemy warzywa z przyprawami, smażymy przez około 5 minut, mieszając. Następnie przenosimy z powrotem do garnka,
  • 10) Smażymy bekon pokrojony w kostkę.
  • 11) Smażymy pieczarki pokronone ćwiartki.Dodajemy do garnka.
  • 12) Wlewamy wino z marynaty, bulion cielęcy. Dokładnie mieszamy,
  • 13) Wstawiamy na 1.5 godziny do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni,
  • 14) Podajemy z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy