Ziemniaki w panierce

Ocena:

4.52 (188)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
Pieczone ziemniaki w panierce, zamiast frytek lub ziemniaków z wody

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka mielonego pieprzu ziołowego
  • sól
  • olej do smażenia

Ziemniaki w panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki. Bułkę tartą wymieszać z przyprawami. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić ziemniaki. Pierwszą część ziemniaków smażyć na małym ogniu posypując bułką zmieszaną z przyprawami (wsypać całość panierki). Pozostałe ziemniaki można już obtaczać w oleju zmieszanym z panierką. Ziemniaki muszą być obtoczone ze wszystkich stron. Opanierowane ziemniaki wrzucić na blachę z wylanym olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 minut. Można podawać jako dodatek do grillowanego mięsa, lub jako samodzielne danie podane z sałatką pomidorową.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne