Toruński piernik

Ocena:

4.48 (187)

  • 30 min.

Przygotowanie: 30 min Pieczenie: ok. 30 min Porcja: 360 kcal

Składniki:

  • kg mąki żytniej
  • 1/2 kg miodu
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu, anyżu, mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • jajko
  • 20 dag grubo posiekanych migdałów
  • 50 ml spirytusu

Toruński piernik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę przesiać do miski, lekko ogrzać. Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
  • Miód wlać do rondelka, dodać korzenie, wymieszać, podgrzać. Wlać do mąki, dokładnie wymieszać. Wlać sodę, spirytus, wbić jajko, wyrobić ciasto dość twarde i elastyczne.
  • Wsypać migdały, wymieszać (jeśli ciasto jest zbyt suche, dolać trochę ciepłego miodu).
  • Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch udekorować migdałami. Piec 30-40 minut w temperaturze 200 C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne