Pierniczki w bardzo szybkiej wersji. Można je praktycznie zrobić dzień przed wigilią.
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
130 g cukru
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 duże jajka
100 g masła, roztopionego
100 g płynnego miodu
Pierniczki na ostatnią chwilę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wszystkie składniki czyli mąki, cukier puder, przyprawę do pierników, cynamon, kakao, sodę, jajka, roztopione masło(ostudzone) i płynny miód dodajemy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5 mm - 6 mm i wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C (pieczemy do tzw. suchego patyczka). Smacznego !