Krewetki z czosnkiem i chili

Ocena:

4.45 (176)

  • 15 min.
  • dla 4 osób

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Dla początkujących proponujemy przepis na krewetki z czosnkiem i chili. Wyraziste krewetki - przepis banalny. Tak podane krewetki z czosnkiem i chili są dobre na obiad lub kolację.

Składniki:

  • krewetki  0.5 kg

  • papryka chili  1 szt.

  • czosnek  7 ząbków

  • oliwa z oliwek  3 łyżki stołowe

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • sól  1 szczypta

Krewetki z czosnkiem i chili - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Krewetki rozmrozić. Papryczkę chili oczyścić z nasion, posiekać. Natkę posiekać. Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół. Oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić czosnek i chili, przesmażyć. Wrzucić krewetki, wymieszać, podsmażyć chwilę na dużym ogniu. Krewetki z czosnkiem i chili na koniec oprószyć solą i posypać posiekaną natką pietruszki. czosnek-zabki-fot.iStock-min

Porady

Przepis na krewetki z czosnkiem i chili zawiera pół kilograma obranych i mrożonych krewetek. Danie będzie się pięknie prezentować na ozdobnym półmisku z porcelany. Odpowiednio dobrany podkreśli azjatyckie pochodzenie składników.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak podać krewetki - przepis na smażone krewetki to dopiero początek. Warto wykorzystać krewetki do sałatek, szaszłyków, zupy tajskiej czy sushi. Nawet amatorzy mogą przygotować krewetki - przepis w większości przypadków zakłada opcjonalne rozmrożenie i oczyszczenie owoców morza, a następnie poleca się je zamarynować lub dodać do podstawowej potrawy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne