Zdjęcia: Artur Rogalski Stylizacja: Anna Borowska
4.53 (190)
Efektowne, warstwowe ciasto świąteczne, czyli połączenie maku i pomarańczy. Takie ciasto makowe wymaga nieco pracy, ale smak wynagradza cały trud.
mąka 250 g
cukier puder 380 g
masło 150 g
jajka 5 szt.
mak 300 g
bakalie 120 g
pomarańcze 5 szt.
cukier żelujący 2 szt.
cukier 250 g
Ciasto: mąkę i cukier puder (80 g) siekamy z masłem, dodajemy jajko (1 szt.), szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.
Masa I: mak przelewamy wrzątkiem, osączamy, dwukrotnie mielemy, dodajemy cukier puder, żółtka (4 szt.) i bakalie. Starannie łączymy i delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej tortownicy (śr. 23 cm), na cieście układamy masę makową. Pieczemy ok. 45 min w temp. 180ºC. Studzimy.
Masa II: pomarańcze parzymy we wrzątku, osuszamy i ze skórką kroimy w kostkę. Gotujemy ok. 15 min na wolnym ogniu, wystudzoną masę miksujemy, łączymy z cukrem żelującym, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Przestudzoną masę rozprowadzamy równomiernie na warstwie makowej. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Porady