Ciasto makowe z pomarańczami

Ocena:

4.53 (190)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Efektowne, warstwowe ciasto świąteczne, czyli połączenie maku i pomarańczy. Takie ciasto makowe wymaga nieco pracy, ale smak wynagradza cały trud.

Składniki:

  • mąka  250 g

  • cukier puder  380 g

  • masło  150 g

  • jajka  5 szt.

  • mak  300 g

  • bakalie  120 g

  • pomarańcze  5 szt.

  • cukier żelujący  2 szt.

  • cukier  250 g

Ciasto makowe z pomarańczami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: mąkę i cukier puder (80 g) siekamy z masłem, dodajemy jajko (1 szt.), szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.

  • Krok 2:

    Masa I: mak przelewamy wrzątkiem, osączamy, dwukrotnie mielemy, dodajemy cukier puder, żółtka (4 szt.) i bakalie. Starannie łączymy i delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej tortownicy (śr. 23 cm), na cieście układamy masę makową. Pieczemy ok. 45 min w temp. 180ºC. Studzimy.

  • Krok 3:

    Masa II: pomarańcze parzymy we wrzątku, osuszamy i ze skórką kroimy w kostkę. Gotujemy ok. 15 min na wolnym ogniu, wystudzoną masę miksujemy, łączymy z cukrem żelującym, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Przestudzoną masę rozprowadzamy równomiernie na warstwie makowej. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne