Ciasto makowe z chlebem

Przygotowanie: 45 minut Oczekiwanie: 2- 3 godziny Porcja: 440 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chleb ciasta makowiec desery

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
440 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 178 głosów)

Ciasto makowe z chlebem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Mak wsypać do rondla, dodać rodzynki, wlać 2 szklanki mleka, wsypać połowę cukru, wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Wymieszać ze zmielonymi orzechami.
  • 2. Chleb pokroić w dość cienkie kromki, odciąć skórkę. Resztę mleka podgrzewać z pozostałym cukrem, mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści.
  • 3. Kromki chleba nasączyć mlekiem. W niewielkiej ozdobnej foremce układać warstwami chleb i masę makową, zaczynając od chleba. Zakończyć warstwą maku. Ciasto wstawić co najmniej na 2–3 godziny do lodówki.

Kalorie: 440

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy