Przyjemnie gęsta i kremowa, słodkawa, a jednocześnie lekko pikantna- tak wyobrażamy sobie idealną zupę dyniową. Przepisy na to danie stale się mnożą i każdej jesieni pojawiają się ich nowe wariacje. Niektórzy przygotowują ją na słodko, inni z pikantną nutą, a nierzadko spotkamy ją też w wersji orientalnej. Niezależnie od tego, który przepis wybierzecie, warto wykorzystać jeden niezawodny sposób, aby wydobyć z dyni to, co najlepsze. Wystarczy dodać do gotowania jeden składnik, który raczej nie kojarzy nam się z zupami.

Najlepsza zupa z dyni - sekretem jest ten składnik 

Jak zrobić zupę z dyni, aby zachwycała konsystencją, smakiem i aromatem? Kluczem do sukcesu jest pieczone jabłko. To właśnie ten jeden prosty i tani składnik nada całej potrawie wyjątkową głębię i wyrazistość. Pod wpływem zapiekania, owoc staje się jeszcze słodszy, lekko skarmelizowany i bardzo aromatyczny, więc idealnie balansuje inne smaki, takie jak cebula, czosnek, imbir i chilli.

Zupa dyniowa z jabłkiem - od tego trzeba zacząć

Do zupy dyniowej sprawdzą się wszystkie gatunki jabłek, ale najlepiej karmelizują się te słodkie, takie jak Ligol, Rubin, Delikates czy Gala. Zanim dorzucimy jabłka do zupy, musimy je najpierw porządnie umyć i usunąć gniazda nasienne. Potem kroimy je na mniejsze kawałki i układany na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrojone jabłka skrapiamy oliwą, posypujemy cynamonem i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Aby gotować oszczędnie, w tym samym czasie do piekarnika możemy wrzucić też dynię i marchew pokrojone w kostkę. Dzięki podpieczeniu, warzywa nie tylko nabiorą więcej smaku i aromatu, ale przy okazji zmiękną, co znacznie przyspieszy przygotowania. Dzięki temu zupa będzie gotowa zaledwie w kilkanaście minut.

Przepis na krem z dyni z jabłkiem

Składniki:

  • 0,5 kg dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 2 jabłka
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

1. Cebulą i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżce masła.

2. Kiedy się zarumienią, dosypujemy na patelnię imbir, kurkumę oraz chilli i jeszcze chwilę wszystko razem podgrzewamy.

3. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, dorzucamy upieczone wcześniej jabłka z marchewką i dynią.

4. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 minut.

5. Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy łyżkę masła i doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.