Świąteczne ciasteczka to przede wszystkim pierniczki, które po upieczeniu pięknie ozdabiamy lukrem i posypkami. Popularne są też klasyczne kruche ciasteczka w kształcie serduszek albo gwiazdek. Warto jednak szukać kolejnych przepisów, by zaskoczyć najbliższych nowymi smakami. Dziś mamy dla Was przepis na pyszne ciasteczka serowe, które są tak mięciutkie i pyszne, że pierwsza turę, którą upiekłam przed świętami domownicy już zdążyli zjeść. Na szczęście jest jeszcze kilka dni, by zrobić nowa porcję.

Proste ciasteczka serowe

Do ich przygotowania możecie śmiało wykorzystać twaróg z wiaderka. Dzięki temu będą jeszcze delikatniejsze, a Wy zaoszczędzicie czas na mielenie sera. Żeby przygotować te pyszne ciasteczka, potrzebujecie zaledwie kilku składników:

  • 120 g twarogu
  • 200 g mąki
  • 80 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło wyjmijcie z lodówki wcześniej, by zmiękło i nabrało pokojowej temperatury. Wymieszajcie w misce twaróg, cukier, masło i szczyptę soli i wymieszajcie na gładką masę. Dodajcie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na stolnicy wyrabiajcie ciasto aż będzie miało gładką i miękką konsystencję. Przełóżcie ciasto do miski i włóżcie do lodówki na 1/2 godziny.
Po tym czasie wyjmijcie ciasto, podzielcie na 2 części. Każdą część rozwałkujcie cienko w prostokąt i posypcie całość cukrem waniliowym. Z krótszą krawędzią pokrójcie ciasto w paski, o szerokości ok 2-3 cm. To od was zależy, jak duże chcecie mieć ciasteczka. Każdy pasek zwińcie w rulonik i układajcie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut. Upieczone ciasteczka serowe możecie powkładać do papierowych foremek na muffinki, będą się ładnie prezentować na świąteczny stole i łatwiej wziąć je do ręki, bez potrzeby talerzyka i brudzenia rąk.

Rada

Jeśli chcecie urozmaicić smak ciasteczek, prócz cukru waniliowego możecie przed zwinięciem położyć na cieście warstwę ulubionych konfitur, kajmak, albo mleko skondensowane. Bedą jeszcze smaczniejsze.