Na święta Bożego Narodzenia przygotowuje się naprawdę wiele potraw. Część z nich jest z makiem, w końcu dania wigilijne nie mogą bez niego istnieć. Zajadamy się wigilijnymi pierogami z makiem, kutią, makowcem, kluskami z makiem. Według wierzeń mak symbolizuje bogactwo, a zjedzenie potrawy z nim – gwarantuje dostatek. Co jednak, gdy już po świętach, zostanie wam nadmiar masy makowej? Możecie ją wykorzystać, przyrządzając pyszną i błyskawiczną przekąskę.

Co zrobić z nadmiarem masy makowej?

Masę makową możecie podzielić na porcje i zamrozić, jednak jest też inny, świetny sposób na to, żeby się nie zmarnowała. Jeśli po przygotowaniu wszystkich „makowych potraw”, został wam nadmiar masy, bez problemu go spożytkujecie.

Możecie jej użyć do ucieranych ciast, mieszanych serników lub drożdżówek. Sposobem, który skradnie serca wszystkich domowników, jest też zrobienie błyskawicznych przekąsek z makiem z ciasta francuskiego.

Przepis na makowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Potrzebne składniki:

  • ciasto francuskie, opakowanie 275 g.
  • masa makowa, opakowanie 400 g.
  • jajko, 1 sztuka.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw nastawcie piekarnik na 220 stopni Celsjusza bez termoobiegu lub 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  2. W międzyczasie posmarujcie ciasto francuskie masą makową.
  3. Ciasto francuskie zwińcie jak roladę. Jej końce posmarujcie wodą lub roztrzepanym jajkiem (aby się nie kleiły). W ten sam sposób posmarujcie też wierzch ciasta.
  4. Roladę pokrójcie na mniejsze kawałki, tak żeby wyszły typowe „ślimaczki”.
  5. Włóżcie je do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut – do momentu, aż ciasto się zarumieni.