Święta to zdecydowanie ulubiony moment roku dla wszystkich łasuchów. W te kilka dni nasze stoły uginają się pod ciężarem pierników i serników, ale prym wiedzie tu oczywiście makowiec. Ten tradycyjny wypiek to dla wielu z nas jeden z ulubionych przysmaków, jednak, choć wszyscy uwielbiamy go pałaszować, nie każdy potrafi go upiec. Mimo trzymania się przepisu to ciasto bywa jednak kapryśne, przez co często wychodzi suche i kruszy się podczas krojenia. Aby tego uniknąć, wystarczy jednak dodać tylko odrobinę pewnego składnika. Sprawdźcie, o czym mowa i wypróbujcie ten patent, a tegoroczny makowiec będzie lepszy niż kiedykolwiek.  

Dlaczego makowiec wychodzi suchy?

Masa makowa kruszy się zwykle wtedy, gdy zbyt mocno odcedzimy gotowany mak. Odcedzając ugotowany mak przed zmieleniem, warto więc zachować nieco płynu z garnka, aby w razie potrzeby dolewać go po trochu podczas mieszania masy.

Co dodać do maku, żeby był wilgotny?

Babciny sekret puszystego makowca tkwi w jednym tanim i popularnym składniku. Niezależnie od tego, czy sami gotujemy ziarenka w mleku, czy używamy masy makowej z puszki, do maku warto dodać kilka łyżek musu jabłkowego. Oczywiście najlepszy będzie taki zrobiony samodzielnie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby posłużyć się gotowym produktem ze słoika. Dobrym zamiennikiem gotowanego puree będzie też surowe jabłko starte na tarce o jak najdrobniejszych oczkach.

Dodatki do masy makowej 

Mus jabłkowy tnie tylko zadba o idealną konsystencję masy makowej, ale przy okazji także doda jej więcej słodyczy i wyjątkowego aromatu. Aby jeszcze mocniej podkręcić walory smakowe maku, warto dodać do niego również:

  • startą skórkę z cytryny,
  • posiekane orzechy włoskie,
  • zmielone migdały,
  • kandyzowaną skórkę pomarańczową, 
  • rodzynki (warto je wcześniej namoczyć w brandy lub rumie),
  • drobno posiekane figi suszone.