Śniadanie musi być zdrowe, sycące i smaczne. Jeśli spełnimy te 3 czynniki, mamy pewność, ze cały dzień będziemy pełni sił i energii i nie będziemy sięgać po przekąski czy słodycze.

Dodatkowo ważne, by przygotowanie śniadania nie trwało wieki, a składniki były proste i ogólnie dostępne. I właśnie takie śniadanie proponujemy wam poniżej.

Poranne placuszki z płatków owsianych

Do ich wykonania potrzebujecie jedynie 1 kubek płatków owsianych, 1 banan i 1 jajko.

Płatki wrzućcie do blendera i zmielcie na drobny proszek. Przesypcie do miski, dodajcie 1 całe jajko i 1 rozgnieciony na papkę banan. Wszystko dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę.
Na rozgrzanej patelni dodajcie łyżkę oleju i formujcie zgrabne placuszki. Smażcie do zrumienienia po kilka minut z każdej strony. Podawajcie na ciepło z ulubionymi  dodatkami - owocami, dżemem, albo miodem.

Płatki owsiane są prawdziwą skarbnicą drogocennych witamin i minerałów. Są bogate źródło błonnika i beta-glukanu, które zapewniają długie poczucie sytości. To właśnie te składniki sprawią, że po zjedzeniu płatków owsianych na śniadanie, nie będziemy odczuwali chęci na podjadanie i z łatwością wytrwamy aż do obiadu.

Banany to przede wszystkim natychmiastowy zastrzyk energii, a przypływ sił witalnych poczujemy od razu. Dzięki nim możemy bez problemu dotrwać do kolejnego pełnowartościowego posiłku, bez podjadania. Dodatkowo dzięki dużej zawartości błonnika, regulują pracę jelit, wspomagając cały nasz układ trawienny.\