Jak zrobić pyszne i chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki? To banalnie proste. Wystarczy użyć pewnych niedocenianych drobinek, które znajdziemy za niewielką kwotę w każdym sklepie. Poznajcie ten zapomniany składnik i już zawsze dodawajcie go do masy, a wasze placki wyjdą idealnie zwarte, chrupiące i pięknie złociste. To genialny patent, który powinien znać każdy.

Co dodać do masy na placki ziemniaczane zamiast mąki i jajka?

Klasyczny przepis na placki ziemniaczane, jakie od lat robiły nasze mamy i babcie, to po prostu starte kartofle, jajko i mąka. Do tego wystarczy już tylko odrobina soli,  ewentualnie starta cebula i pyszne danie gotowe. Są jednak tacy, którzy z różnych powodów nie mogą jeść jajek lub unikają mąki pszennej, ale to wcale nie znaczy, że muszą oni rezygnować z chrupiących placuszków. Nie każdy bowiem wie, że zarówno mąkę, jak i jajka można zastąpić siemieniem lnianym. Ten niepozorny składnik nie tylko dodaje masie ziemniaczanej odpowiedniej gęstości, ale dodatkowo ma znacznie więcej cennych składników odżywczych niż zwykła pszenica. 

Jak zrobić placki ziemniaczane z siemieniem lnianym?

Aby zrobić proste placki ziemniaczane bez mąki i jajka, musimy jednak odpowiednio przygotować siemię lniane. Ważne, by nie używać gotowego mielonego siemienia, tylko samodzielnie zmielić nasiona lnu bezpośrednio przed smażeniem placków, dzięki czemu len zachowa wszystkie najcenniejsze wartości. Następnie zmielony proszek mieszamy z odrobiną gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy powstałą papkę na 10 minut, aby napęczniała. Dopiero w tej formie mieszamy len z ziemniakami oraz przyprawami i możemy przechodzić do smażenia placków. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Przepis na placki ziemniaczane z siemieniem lnianym

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków ziemniaków,
  • 1 łyżka całych nasion lnu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Siemię lniane mielimy w młynku do kawy lub blenderze, a następnie zalewamy 1 łyżeczką gorącej wody i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie obieramy, trzemy i dokładnie odciskamy z wody ziemniaki. Starte kartofle mieszamy z lnianą papką i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotową masę na smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż placki ziemniaczane będą złociste i chrupiące z obu stron.