Aronia została nieco zapomniana, ale obecnie wraca do łask – określa się ją nawet mianem superowoca. Warto zwrócić uwagę na te kuleczki mocy, ponieważ są 4 razy zdrowsze niż borówki. Nie powinniśmy mieć większego problemu z ich kupieniem, ponieważ Polska jest jej czołowym producentem. Nie znajdziemy jej w każdym supermarkecie ani warzywniaku. Robi się z niej głównie kosmetyki, o właściwościach przeciwstarzeniowych i suplementy diety. W kuchni z kolei spotkamy aronie w herbatkach, sokach, nalewkach i rzadziej w konfiturach. Można ją jeść także na surowo, ale ma mocno wyczuwalny cierpki smak, dlatego mało komu odpowiada w takiej formie.
Jakie właściwości ma aronia?
Aronia ma ciemne, wręcz czarne owoce. Z tego powodu jest świetnym, naturalnym barwnikiem o ciemnym, granatowym kolorze. Odrobina soku dodana do kremu, ciasta lub naleśników, kompletnie je odmieni. Jeśli chodzi o zdrowotne właściwości, to przede wszystkim warto zwrócić uwagę na:
- Bioflawonoidy, a konkretnie antocyjany i flowonoidy (znajdziemy tu kwercetynę, czyli składnik, który jest istotny dla alergików, a także rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne – popularnych składnik lekarstw na przeziębienie), leukocyjany (które mają zbawienny wpływ na układ nerwowy) i katechiny. A tym samym zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się organizmu.
- Witaminy: C, E, B9, B2 i B3, K, mają duży wpływ na odporność organizmu i dobre widzenie. Ich spożycie jest zalecane osobom, które chorują na zaćmę, jaskrę lub zwyrodnienie plamki żółtej.
- Obniża i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Koniecznie do swojej diety powinni włączyć ją nadciśnieniowcy, jako wspomaganie leków. Zmniejsza też ryzyko zachorowania na miażdżycę.
- Aronia ma też świetny wpływ na trawienie (przyspieszenie metabolizmu), dzieje się tak, dzięki sporej ilości błonnika. Obniża poziom złego cholesterolu, LDL.
- Wykazuje też działanie przeciwzapalne i może pomóc w walce z nowotworem.
- Owoce są niskokaloryczne, w 100 g jest tylko 47 kalorii.
Makroskładniki i mikroelementy w 100 g aronii
Makroskładniki 100 g aronii:
- Energia: 47 kcal
- Białko: 1.4 g
- Tłuszcz: 0.5 g
- Węglowodany całkowite: 9.6 g
- Cukry: 4.2 g
- Błonnik: 5.3 g
- Węglowodany netto: 4.3 g
Mikroelementy w 100 g owoców:
- Wapń: 30 mg
- Żelazo: 1.1 mg
- Magnez: 20 mg
- Fosfor: 35 mg
- Potas: 160 mg
- Sód: 2 mg
- Witamina C: 21 mg
- Witamina A: 214 IU
- Witamina E: 1.5 mg
- Witamina K: 13.5 µg
Jak suszyć owoce aronii?
Dobrą opcją jest zasuszenie części zbiorów. Owoce myjemy, osuszamy. Przekładamy je na blachę, nie tylko mogą, ale nawet powinny być ułożone warstwowo. Jednak trzeba uważać, żeby nie przesadzić, 1,5 cm grubości w zupełności wystarczy. W między czasie piekarnik nagrzewamy do 70 stopni Celsjusza, wsadzamy aronie, ale nie zamykamy drzwiczek. Jak tylko skórka zacznie się marszczyć, zmniejszamy temperaturę do 50 stopni Celsjusza. Gotowe pakujemy w szczelne torebki z plastiku przeznaczonego do kontaktu z żywnością lub do słoików. Przechowujemy je w suchym i szczelnym pojemniku. Do czego można je dodawać?
- pasują do czarnej i zielonej herbaty, wsypujemy łyżeczkę do kubka, wystarczy zaczekać aż się zaparzy
- może być składnikiem herbatek owocowych, które sami komponujemy, np. z suszonym jabłkiem, płatkami róży i rodzynkami, można dorzucić też maliny
- mogą ozdobić wierzch porannej owsianki
- są odpowiednie również jako dodatek do jogurtu naturalnego
- warto wykorzystać je do zrobienia domowego musli
Co zrobić z aronii?
Pamiętajmy, że te kuleczki najlepiej jest zbierać dopiero po pierwszych przymrozkach, dzięki temu stracą nieco goryczki. Nadmiar można przetworzyć na wiele sposobów:
- nalewka z aronii – przyjemnie rozgrzewa, ale to jedynie opcja jedynie dla osób pełnoletnich; można ją wykorzystać również do nasączania biszkoptu i polać nią desery lodowe
- sok z aronii – można dolewać go do herbaty lub rozrabiać z wodą
- dżem z aronii – powstaje tylko z 2 składników, a pasuje na kanapkę, do naleśników i przekładania ciast
- a z bieżących zbiorów powstanie pyszne i zdrowe ciasto z aronią na kruchym spodzie















