Aronię można spotkać właściwie wszędzie, jest bardzo popularną rośliną. Jakie właściwości mają jej maleńkie, czarne owoce? Dlaczego aronia powinna na stałe zagościć w naszym jadłospisie? Odpowiadamy.

Cenne owoce aronii

Aronia zawdzięcza swój kolor owoców witaminie P, która jest bioflawonoidem. Ochrania nasz organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami. Dzięki zawartości witaminy P możemy podnieść naszą odporność. Jakie jeszcze witaminy znajdziemy w tych małych, czarnych owocach? B2, B3, kwas foliowy (B9), C i E. Co ciekawe obecność witaminy C poprawia wchłanianie witaminy E, a witamina P poprawia wchłanianie witaminy C. Aronia ma wiele cennych mikro i makroelementów. Należą do ich miedź, wapń, żelazo, potas, cynk jod czy sód.
Jesień to idealna pora na wprowadzenie aronii do diety, ponieważ może ochronić nas przed przeziębieniem. Wiosną sprawdzi się idealnie w walce z alergią. Latem aronia ochroni nas przed negatywnym wpływem promieni słonecznych. Biorąc ją przez cały rok uchronimy się przed wszystkimi wcześniej wymienionymi chorobami, a także poprawimy jakość naszej skóry, naszego zdrowia i przez wzmocnienie odporności będziemy rzadziej chorować.

Panuje opinia, że aronia jest cierpka i niesmaczna. To prawda. Same w sobie, surowe owoce są bardzo cierpkie i kwaśne w smaku. Ale już w postaci różnych przetworów nabiera zupełnie innego smaku. To owoc, który smakuje doskonale zarówno w dżemach, jak i sokach czy nalewkach. Wystarczy tylko odpowiednio go przygotować do przetworów, by czerpać z jego cennych właściwości jak najwięcej. Zamiast więc krzywić się na słowo aronia, zbierzcie całe kosze i zróbcie zapasy na całą zimę.

Dżem z aronii siostry Anastazji

Siostra Anastazja ma fantastyczny sposób, by dżem z aronii nie miał goryczki i smakował jak żaden inny. Z powodzeniem może wchodzić w szranki z dżemem z czarnej porzeczki, albo jagodowym. Wystarczy, że dodacie do aronii jeszcze 2 inne owoce, które złagodzą cierpki smak.

Do jego przygotowania potrzebujecie:

  • 1 kg aronii
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • 1/2 kg drobnego cukru
  • 250 ml wody
  • sok z 1 cytryny

Zacznijcie od umycia owoców aronii, przebrania i wyrzucenia nadpsutych. Wrzućcie owoce do garnka, zalejcie wrzątkiem i zostawcie na 1 godz.  Do garnka z grubym dnem wlejcie szklankę wody, dodajcie cukier i rozpuśćcie w wodzie. Do syropu wrzućcie pokrojone w kostkę gruszki i jabłka. Całość zagotujcie.
Kiedy owoce puszczą soki i zmiękną, przecedźcie aronię i wrzućcie ją do garnka z pozostałymi składnikami.
Wymieszajcie i gotujcie całość około 10 minut. Po tym czasie wyłączcie gaz i pozostawcie mieszankę na całą noc do wystygnięcia.
Na drugi dzień ponownie smażcie dżem do chwili, aż gruszki i jabłka całkowicie się rozgotują i połączą z aronią. Na koniec dodajcie sok z cytryny i dokładnie wymieszajcie.
Gotowy dżem przełóżcie do wcześniej wymytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujcie 15 minut. Gdy wystygną odstawcie do chłodnego i ciemnego miejsca.

Do czego wykorzystać dżem z aronii?

Dżem z aronii doskonale pasuje do ciast. W połączeniu ze słodkim ciastem świetnie łagodzi słodkość nadając ciastu wyrazistości. Jest też dokonały do kanapek, naleśników, świetnie pasuje do deski serów, albo do mięs.

Jak inaczej pozbyć się cierpkości z aronii?

Mało kto wie, że aby zniwelować cierpki smak, wystarczy tylko zamrozić aronie przed gotowaniem. Dzięki temu owoce będą dużo mniej kwaśne i cierpkie, przez co przetwory nabiorą łagodności w smaku. I zużyjecie znacznie mniej cukru.

AdobeStock