Dziś pod lupę weźmiemy jeden z najbardziej niedocenianych polskich owoców, czyli aronię. Okazuje się, że te niewielkie ciemne kuleczki to prawdziwa skarbnica zdrowia, którą polecają eksperci. Zobaczcie, co potrafią te niewielkie kuleczki, a od tej pory co roku będziecie szykowali z nich różnego rodzaju pyszności. Skorzysta na tym nie tylko podniebienie, ale dużo zyska też cały organizm.

Aronia - niedoceniany skarb z ogródka

Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie wykazali, że aronia ma w sobie mnóstwo antocyjanów, które oprócz właściwości barwiących, pozytywnie działają na mózg. Pomagają bowiem chronić przed chorobami neurologicznymi. Te owoce będą więc szczególnie cenne dla seniorów, ale oczywiście nie tylko. Okazuje się jednak, że wspomaganie pracy mózgu to tylko początek tego, co potrafi aronia, bo korzyści  wynikających ze spożywania tych owoców jest znacznie więcej. Zobaczcie wszystkie właściwości aronii, a od razu zechcecie włączyć je do swojego codziennego jadłospisu.

Właściwości aronii

Na co pomaga aronia? Oprócz wspomnianych wyżej antocyjanów, te niewielkie owoce mają w sobie jeszcze kwas foliowy, magnez, potas, cynk i żelazo, a także witaminy C, K, E i te z grupy B. Wszystko to sprawia, że aronia genialnie działa na cały organizm:

  • działa przeciwzapalnie,
  • ma właściwości antybakteryjne,
  • wspiera pracę układy krążenia,
  • pomaga obniżać poziom cholesterolu,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • pomaga przy zapaleniu dróg moczowych,
  • łagodzi objawy przeziębienia,
  • wspomaga wzrok.

Co zrobić z aronii?

Niektórzy zastanawiają się też, czy surowa aronia jest zdrowa. Okazuje się, że tak i można ją bez obaw jeść w takiej formie. Co zrobić ze świeżej aronii? Możecie dodawać ją na przykład do koktajli, sałatek czy jogurtu, albo zrobić z niej wartościowy sok. Dobrym pomysłem będzie też kruche lub drożdżowe ciasto z aronią, a także wszelkiego rodzaju desery na zimno, takie jak sernik czy jogurtowa pianka. 

Najczęściej jednak wykorzystuje się ją do różnego rodzaju domowych przetworów. Jak przerobić aronię? Możecie przygotować z niej przepyszny dżem, konfiturę, syrop lub nalewkę. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na domowy dżem z aronii, który zawsze się udaje. Zobaczcie proporcje składników i przygotujcie duży gar, aby wyszło z niego dużo słoików na całą zimę.

Prosty przepis na dżem z aronii

Składniki:

  • 2 kg świeżych aronii,
  • 1 kg cukru,
  • 1 duża cytryna. 

Przygotowanie:

  1. Świeże owoce dokładnie przebieramy, a potem myjemy. Możemy je też najpierw wstępnie przemrozić, aby były mniej cierpkie.
  2. Tak przygotowane aronie wsypujemy do dużego garnka o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Dodajemy też sok wyciśnięty z całej cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, a potem zaczynamy gotować na wolnym ogniu.
  3. Gotowanie dżemu potrwa kilka godzin, jednak pamiętajcie, aby w tym czasie regularnie mieszać zawartość garnka, aby nic się nie przypaliło. Gdy dżem z aronii już zgęstnieje, przelewamy go do czystych i wyparzonych słoiczków, a następnie mocno zakręcamy wieczka.
  4. Gotowe przetwory odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli jednak chcecie mieć pewność, że dżem z aronii długo postoi w piwnicy czy spiżarni, możecie go dodatkowo zapasteryzować. 

Jak pozbyć się cierpkiego smaku aronii?

Owoce aronii nie każdemu pasują bo są dość cierpkie w smaku. Dlatego rzadko kiedy zjada się je bezpośrednio z krzaczka. Jeśli chcecie, aby przetwory z aronii nie miały charakterystycznej goryczki jest prosta metoda, by się jej pozbyć. Wystarczy zebrane owoce włożyć do zamrażalnika na 48 godzin. Po tym czasie owoce stracą swoją cierpkość i będą doskonale nadawać się do dalszej obróbki.

Źródło: politykazdrowotna.com