Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Zwykle pijemy ją solo lub z dodatkiem mleka czy cukru, jednak ostatnio pojawił się jeszcze ciekawszy wariant, jakim jest oleato. Tak przygotowana kawa podobno jeszcze lepiej wpływa na organizm i przynosi kilka dodatkowych korzyści, których nie znajdziemy w typowej małej czarnej. Poznajcie ten wyjątkowy napój i zobaczcie, co potrafi, a być może sami skusicie się na spróbowanie.
Czym jest oleato?
Być może ta nietypowa nazwa nic wam nie mówi, ale kryje się pod nią nic innego jak czarna kawa z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Choć początkowo takie połączenie wydaje się przedziwne, to okazuje się, że kryje ono w sobie mnóstwo dobrego. Co daje oliwa w kawie? Otóż zawarte w niej cenne polifenole i kwasy tłuszczowe poprawiają trawienie oraz wchłanianie składników odżywczych. Taki napój nie tylko więc pobudza do działania o poranku, ale przy okazji również przynosi sporo innych korzyści.
Kawa z oliwą z oliwek - właściwości
Mówi się, że oleato wspiera pracę mózgu, poprawia koncentrację, podnosi odporność i pozytywnie wpływa na serce. Niektórzy twierdzą również, że taki dodatek do kawy pomaga regulować poziom cholesterolu i ułatwia dbanie o linię. Warto więc spróbować choćby raz, a być może polubicie się z tym napojem i zostanie on w waszym jadłospisie na stałe, tym bardziej, że kawa z oliwą jest banalnie prosta w przygotowaniu.
Jak zrobić oleato? Aby przyrządzić sobie w domu ten wyjątkowy napój, wystarczy zrobić ulubiony czarny napar jak zwykle - w ekspresie, kawiarce czy po prostu zalewając mielone ziarna w kubku, a następnie dodać do zaparzonej kawy 1 łyżkę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i opcjonalnie szczyptę cynamonu bądź kardamonu. Dodatki są jednak nieobowiązkowe, a najważniejsze jest to, aby użyć tłuszczu bardzo dobrej jakości.
Kawa z oliwą - przeciwwskazania
Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że oleato nie jest dla wszystkich, mimo wielu cennych właściwości. Pamiętajcie więc, że kawa z oliwą z oliwek nie jest polecana osobom cierpiącym na choroby żołądka.