Świeże pęczki botwinki kuszą was ze straganów, ale nie macie na nie pomysłu? Zamiast pichcić zupę, przygotujcie w kilka minut przepyszne smarowidło do chleba i nie tylko. Taka pasta zawsze wychodzi obłędnie i pasuje niemal do wszystkiego, dlatego od razu trafia w każde serce. Zobaczcie, jak łatwo się ją przyrządza i koniecznie przetestujcie tego lata.

Jak wykorzystać botwinkę?

Zwykle wykorzystujemy listki młodych buraczków na chłodnik litewski lub do zupy botwinki, jednak to nie wszystkie pyszne możliwości, jakie daje ten produkt. Mało kto wie, że botwinka świetnie nadaje się do pesto, więc śmiało można zastąpić nią bazylię, jarmuż lub pietruszkę. Co więcej, tak przygotowane smarowidło ma jeszcze więcej cennych składników odżywczych niż klasyczne pesto, gdyż botwinka to prawdziwy skarb natury. Znajdziemy w niej witaminy A, D, C, K oraz te z grupy B, a do tego sporo cennego błonnika. Skoro więc zarówno smak, jak i wartości takiego pesto są nieocenione, nie pozostaje nic innego, jak tylko spróbować pesto z botwinki, szczególnie że sezon na te listki nie potrwa jeszcze długo.

Pesto z botwinki - z czym podawać?

Możliwości jest całe mnóstwo. Taki botwinkowy sos pasuje zarówno do przeróżnych makaronów, risotto i kaszotto, jak i jako smarowidło do tostów i kanapek. Można też je wykorzystywać jako szybki dressing do sałatek, surówek i bowli na bazie warzyw i łososia czy krewetek. Warto też dodawać je do mięs, ponieważ doskonale sprawdza się jako składnik marynaty do kurczaka lub indyka. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak i sami spróbujcie, w jakiej odsłonie smakuje wam najbardziej.

Prosty przepis na pesto z botwinki

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g startego twardego sera (najlepiej parmezan lub cheddar)
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Liście botwinki dokładnie myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Ząbek czosnku obieramy, a pestki prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej oliwy.