Żółte forsycje to jedne z pierwszych oznak wiosny i przy okazji symbol Wielkanocy. Te urocze gałązki często bowiem zdobią nasze koszyczki czy stroiki świąteczne. Ale okazuje się, że walory estetyczne to tylko początek ich możliwości. Mało kto wie, że kwiaty forsycji nadają się do przygotowania pewnego wartościowego specjału z babcinej receptury. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie, a unikniecie wielu przykrych dolegliwości.

Co zrobić z forsycji?

Te malutkie kwiatki można po prostu układać na kanapki czy dodawać do sałatek, ale da się je przerobić również na wartościowy domowy syrop z kwiatów forsycji. Taki specyfik jest znacznie smaczniejszy niż kultowy syrop z cebuli, a działa równie dobrze jak on. Wszystko za sprawą cennych składników, zawartych w żółtych kwiatuszkach. Na co pomaga forsycja w formie syropu? Lista korzyści jest całkiem długa i każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Syrop z kwiatów forsycji - właściwości

  • poprawia odporność,
  • działa przeciwzapalnie, antywirusowo i przeciwbakteryjnie,
  • ma właściwości antyalergiczne,
  • działa rozkurczowo,
  • wspomaga trawienie,
  • działa moczopędnie,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • spowalnia procesy starzenia się skóry,
  • działa uspokajająco.

Jeśli powyższe właściwości was zachęciły, koniecznie spróbujcie zrobić taką domową mieszankę prosto z natury, bo przepis na syrop z kwiatów forsycji jest banalnie prosty. 

Jak zrobić syrop z kwiatów forsycji?

Składniki:

  • 1 l wody,
  • 2 szklanki kwiatów forsycji,
  • sok z 1 cytryny,
  • 0,5 kg cukru.

Przygotowanie:

Kwiaty forsycji dokładnie przebieramy, aby nie było w nich żadnych owadów. Najlepiej rozłożyć je na jasnym tle i zostawić na 30 minut, a wtedy ewentualne robaczki powinny wyjść. 

Wodę z cukrem gotujemy w garnku, aż zamienią się w zawiesisty syrop i w tym momencie dodajemy sok z cytryny. Następnie lekko studzimy syrop, po czym wsypujemy do garnka kwiaty forsycji, mieszamy całość i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem. 

Kolejnego dnia odcedzamy zimny syrop i przelewamy go do czystych słoiczków. Mocno zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy słoiki przez kilkanaście minut. 

Syrop z kwiatów forsycji - jak pić?

Domowy syrop z forsycji można popijać solo na łyżce lub dodawać do herbaty, soków owocowych, kompotów czy wszelkich innych napojów. Dobrym pomysłem będzie też polewanie nim owsianki czy jogurtu z muesli, jako zamiennik miodu czy syropu klonowego.