Wszyscy doskonale pamiętamy z dzieciństwa kultowy syrop z cebuli, jednak u zdecydowanej większości nie wzbudza on dobrych wspomnień. Teraz okazuje się, że aby przygotować domowy specyfik na zimowe dolegliwości, znacznie lepiej sięgnąć po liście laurowe. Ta popularna przyprawa z kuchennej szafki równie dobrze radzi sobie z chrypką i drapaniem w gardle, a do tego zadba też o wiele innych przypadłości. Zobaczcie, co potrafi syrop z liści laurowych i jak go przygotować 

Syrop z liści laurowych - właściwości

Liście laurowe to naturalna skarbnica olejków eterycznych, flawnoidów oraz witamin C, A i B. Co więcej, znajdziemy w nich również sporo minerałów, między innymi magnez, potas, żelazo i wapń. Wszystkie te cenne składniki przynoszą więc mnóstwo korzyści całemu organizmowi:

  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
  • łagodzi kaszel,
  • uśmierza ból gardła,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • działa rozgrzewająco i napotnie,
  • działa wykrztuśnie,
  • przynosi ulgę przy bólach głowy,
  • ułatwia trawienie.

Jeśli powyższe właściwości was zachęciły, zobaczcie, jak zrobić syrop z liści laurowych na kaszel i nie tylko. To banalnie proste i błyskawicznie szybkie zadanie.

Jak zrobić syrop z liści laurowych?

Aby przygotować domowy syrop z liścia laurowego, potrzebujecie tylko 3 tanich dodatków - wody, cukru i soku z cytryny. Takie prosty zestaw wystarczy, aby w dosłownie 15 minut cieszyć się gotową mieszanką. Ważne są jednak odpowiednie proporcje, dlatego trzymajcie się ilości podanych w przepisie poniżej.

Przepis na syrop z liści laurowych i cytryny

Składniki:

  • 6 liści laurowych
  • 6 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego),
  • 1 duża cytryna,
  • 2,5 l wody.

Przygotowanie:

Liście laurowe przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Następnie ostrożnie wyławiamy je z garnuszka, a do wywaru dosypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny. Taką mieszankę podgrzewamy na wolnym ogniu, regularnie mieszając, aż zgęstnieje i zamieni się w syrop. Gotowy syrop z liści laurowych, cytryn i miodu przelewamy do wyparzonego słoiczka lub butelki i przechowujemy w lodówce maksymalnie do 7 dni. 

Jak pić syrop z liści laurowych?

Syrop z liścia laurowego najlepiej pić 3-4 razy dziennie po 1 łyżce. Ważne jednak, aby nie stosować go dłużej niż 3 dni. Mimo wszystkich cennych właściwości tego naturalnego specyfiku, nie jest on wskazany każdemu. Pamiętajmy więc, że syrop laurowy może wchodzić w reakcje z lekami, szczególnie tymi przeciwzakrzepowymi, antybiotykami oraz dla cukrzyków. Nie poleca się go również kobietom w ciąży i karmiącym, a także dzieciom i osobom w podeszłym wieku.