Choć w naszym klimacie banany są bardzo egzotycznymi owocami, na dobre zadomowiły się w polskiej kuchni. Są łatwo dostępne, tanie i można je wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzają się jako prosta przekąska między posiłkami - banany są dość sycącymi owocami. Zawierają bardzo dużo potasu, a także cenne witaminy i minerały. Świetnie sprawdzają się w roli składnika do ciast, a nawet można z nich zrobić chlebek bananowy. 
Poniżej proponujemy wam nieskomplikowany przepis na smaczną tartę bananową. Na podpieczony spód wystarczy wyłożyć owoce, zalać ciastem, upiec i gotowe. W mniej niż godzinę zrobicie pyszne ciasto z bananami, które sprawdzi się o każdej porze roku.

Łatwa tarta bananowa

Do jej przygotowania potrzebujecie:

Spód:

  • 1 szklanka mąki
  • pół kostki masła (100 g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 3 łyżeczki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania formy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 6 niewielkich bananów
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Zacznijcie od przygotowania spodu. Przesiejcie mąkę do miski, dodajcie 1 jajko, masło, śmietanę oraz sól. Wszystko razem wymieszajcie i zagniećcie.
Uformujcie z ciasta kulę. Owińcie ją folią spożywczą i odłóżcie na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotujcie sobie nadzienie do ciasta. Wlejcie do miski 200 g jogurtu, dodajcie cukier i wymieszajcie z jajkami. 
Wsypcie jeszcze mąkę i za pomocą miksera mieszajcie składniki, aż się połączą.
Niewielką, okrągłą formę posmarujcie masłem i posypcie otrębami pszennymi. Zamiast nich, możecie też użyć bułki tartej.
Wyjmijcie ciasto z lodówki, rozwałkujcie lekko i wyłóżcie nim formę. Nakłujcie je widelcem w kilku miejscach i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez kwadrans. 
Obierzcie banany. Możecie położyć je na podpieczonym, nieco ostudzonym spodzie w całości, a jeśli się nie zmieszczą - pokrójcie je w plastry i ułóżcie na dnie.
Tak przygotowane banany zalejcie ciastem i posypcie cynamonem z wierzchu. Ponownie włóżcie blaszkę do piekarnika i pieczcie w 180 stopniach Celsjusza od 20 do 25 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika, posypcie ciasto z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!