Naszła was ochota na coś słodkiego, a może jadą do was niespodziewany goście i macie dosłownie chwilę na przygotowanie poczęstunku? Zapomnijcie o rozgrzewaniu piekarnika i ubijaniu ciasta. Jedna patelnia, trzy banany i kilka podstawowych składników, które zawsze mamy w kuchni - tyle wystarczy, żeby przygotować szybki deser za niewielką kwotę.
Szybki deser z bananów
Jeśli nie macie piekarnika lub blaszki, nic straconego. Wciąż możecie zrobić ciasto - wystarczy patelnia i kuchenka. Smażone banany w cieście będą równie dobre, jak chlebek bananowy z piekarnika. To świetny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów - zanim zaczną się psuć i fermentować. Przepis bez problemu zrobicie również z innymi mniej soczystymi (mięsistymi jak banany) owocami. W sezonie wypróbujcie też wersję ze śliwkami. Banany są jednak z nami przez cały rok. Zobaczcie, jak zrobić ten prosty i błyskawiczny deser krok po kroku.
Smażone banany w cieście - przepis
Składniki:
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 50 ml oleju
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 średnie banany
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie ciasto: wymieszajcie trzepaczką lub rózgą jajko i cukier na gładki kogel-mogel.
- Dodajcie olej i mleko, mieszajcie energicznie na gładką masę. Powinna być płynna, ale bez grudek.
- Dodajcie szczyptę soli, mąkę, mieszajcie dalej rózgą do uzyskania kremowej konsystencji.
- Wsypcie proszek do pieczenia i wmieszajcie go do masy. Odstawcie miskę na bok.
- Przygotujcie banany: obierzcie je ze skórki, utnijcie końcówki i przetnijcie je wzdłuż na pół. Możecie też pokroić je w grubsze plastry.
- Na patelnię, na niewielki gaz, wrzućcie masło. Dodajcie pół szklanki cukru, mieszajcie. Powstaną grudki - to naturalne.
- Rozprowadźcie równo maślaną masę na powierzchni patelni i rozłóżcie na niej połówki bananów.
- Zalejcie przygotowanym wcześniej ciastem.
- Przykryjcie patelnię i smażcie ok. 15 minut.
- Po 15 minutach odkryjcie patelnię, nakryjcie ją talerzem i przerzućcie banany smażone w cieście na drugą stronę - owocami na zewnątrz.
- Przełóżcie z powrotem na patelnię i dosmażcie spód przez ok. 5 minut.
- Po upływie tego czasu zdejmijcie z ognia i krójcie na kawałki jak prawdziwe ciasto. Podawajcie jeszcze ciepłe.
Banan w cieście jeszcze inaczej - podkręćcie podstawowy przepis
Jeśli macie bardzo dojrzałe owoce, ilość cukru w przepisie możecie zmniejszyć - takie banany i tak się skarmelizują. Jeszcze ciepłe, smażone banany w cieście będą pyszne z lodami waniliowymi. Ciekawym pomysłem na zmianę w recepturze będzie dodanie do masła na patelni łyżki masła orzechowego (lub zastąpienie zwykłego masła w całości orzechowym). Uważajcie tylko, by się nie przypaliło. W połączeniu z bananem stworzy pyszną kompozycję. Banany w cieście z dodatkiem masła orzechowego będą smakować rewelacyjnie z dżemem lub musem z czarnej porzeczki lub wiśni. Porzeczkowe i wiśniowe dodatki przełamią nieco bardzo słodkie ciasto i odświeżą smak deseru. .
Przygotowując wersję jesienną, ze śliwkami lub gruszkami, dodajcie do masła sproszkowany kardamon lub przesmażcie go w całości na maśle. Zróbcie to tuż przed wyłożeniem owoców na patelnię. Korzenna przyprawa świetnie podkreśli smak owoców i sprawi, że deser będzie bardziej wyrafinowany. W cieście możecie też zasmażyć kawałki jabłek z dodatkiem cynamonu - to znakomite rozwiązanie, jeśli nie macie czasu na pieczenie klasycznej szarlotki.