Naszła was ochota na coś słodkiego, a może jadą do was niespodziewany goście i macie dosłownie chwilę na przygotowanie poczęstunku? Zapomnijcie o rozgrzewaniu piekarnika i ubijaniu ciasta. Jedna patelnia, trzy banany i kilka podstawowych składników, które zawsze mamy w kuchni - tyle wystarczy, żeby przygotować szybki deser za niewielką kwotę. 

Szybki deser z bananów

Jeśli nie macie piekarnika lub blaszki, nic straconego. Wciąż możecie zrobić ciasto - wystarczy patelnia i kuchenka. Smażone banany w cieście będą równie dobre, jak chlebek bananowy z piekarnika. To świetny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów - zanim zaczną się psuć i fermentować. Przepis bez problemu zrobicie również z innymi mniej soczystymi (mięsistymi jak banany) owocami. W sezonie wypróbujcie też wersję ze śliwkami. Banany są jednak z nami przez cały rok. Zobaczcie, jak zrobić ten prosty i błyskawiczny deser krok po kroku.

Smażone banany w cieście - przepis

Składniki:

  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 50 ml oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 średnie banany
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie ciasto: wymieszajcie trzepaczką lub rózgą jajko i cukier na gładki kogel-mogel.
  2. Dodajcie olej i mleko, mieszajcie energicznie na gładką masę. Powinna być płynna, ale bez grudek.
  3. Dodajcie szczyptę soli, mąkę, mieszajcie dalej rózgą do uzyskania kremowej konsystencji. 
  4. Wsypcie proszek do pieczenia i wmieszajcie go do masy. Odstawcie miskę na bok. 
  5. Przygotujcie banany: obierzcie je ze skórki, utnijcie końcówki i przetnijcie je wzdłuż na pół. Możecie też pokroić je w grubsze plastry. 
  6. Na patelnię, na niewielki gaz, wrzućcie masło. Dodajcie pół szklanki cukru, mieszajcie. Powstaną grudki - to naturalne. 
  7. Rozprowadźcie równo maślaną masę na powierzchni patelni i rozłóżcie na niej połówki bananów. 
  8. Zalejcie przygotowanym wcześniej ciastem. 
  9. Przykryjcie patelnię i smażcie ok. 15 minut. 
  10. Po 15 minutach odkryjcie patelnię, nakryjcie ją talerzem i przerzućcie banany smażone w cieście na drugą stronę - owocami na zewnątrz. 
  11. Przełóżcie z powrotem na patelnię i dosmażcie spód przez ok. 5 minut. 
  12. Po upływie tego czasu zdejmijcie z ognia i krójcie na kawałki jak prawdziwe ciasto. Podawajcie jeszcze ciepłe. 

Banan w cieście jeszcze inaczej - podkręćcie podstawowy przepis

Jeśli macie bardzo dojrzałe owoce, ilość cukru w przepisie możecie zmniejszyć - takie banany i tak się skarmelizują. Jeszcze ciepłe, smażone banany w cieście będą pyszne z lodami waniliowymi. Ciekawym pomysłem na zmianę w recepturze będzie dodanie do masła na patelni łyżki masła orzechowego (lub zastąpienie zwykłego masła w całości orzechowym). Uważajcie tylko, by się nie przypaliło. W połączeniu z bananem stworzy pyszną kompozycję. Banany w cieście z dodatkiem masła orzechowego będą smakować rewelacyjnie z dżemem lub musem z czarnej porzeczki lub wiśni. Porzeczkowe i wiśniowe dodatki przełamią nieco bardzo słodkie ciasto i odświeżą smak deseru. .

Przygotowując wersję jesienną, ze śliwkami lub gruszkami, dodajcie do masła sproszkowany kardamon lub przesmażcie go w całości na maśle. Zróbcie to tuż przed wyłożeniem owoców na patelnię. Korzenna przyprawa świetnie podkreśli smak owoców i sprawi, że deser będzie bardziej wyrafinowany. W cieście możecie też zasmażyć kawałki jabłek z dodatkiem cynamonu - to znakomite rozwiązanie, jeśli nie macie czasu na pieczenie klasycznej szarlotki.