Zanim zjemy banana, zawsze najpierw obieramy go ze skórki, a potem wybieramy jeszcze cienkie jasne niteczki. Okazuje się jednak, że ten drugi etap możemy sobie spokojnie odpuścić, gdyż te niedoceniane sznureczki są cennym elementem owocu. Zobaczcie, co w sobie mają, a już nie będziecie ich wyrzucali. 

Dlaczego warto jeść nitki z bananów?

Choć wszyscy traktują je jak odpad, nitki z bananów są równie cenne co sam owoc. Podobnie jak miąższ, mają sporo potasu, błonnika oraz witaminy A i B6. Wszystko dlatego, że to właśnie łyko, bo tak nazywa się to cienkie włókno, transportuje składniki odżywcze do różnych części rośliny. Co więcej, to dzięki tym nitkom banany nie tylko są bardziej wartościowe, ale i smaczniejsze, dlatego zdecydowanie nie warto się ich pozbywać. 

Nie każdy banan po obraniu ukazuje jednak takie włókna. Reguła jest tu prosta - im bardziej dojrzały owoc, tym wyraźniejsze będzie miał nitki. Jeśli więc zachęceni powyższymi korzyściami macie ochotę jeść banany z łykiem, wybierajcie te z nieco ciemniejszą skórką, a tam będzie ono najbardziej rozbudowane.

Czy można jeść końcówki banana?

Kolejną częścią banana, która wzbudza niemałe kontrowersje, jest ciemna końcówka. Wokół tego fragmentu owocu narosło już sporo legend i mówi się, że kryją się w niej toksyny, bakterie, a nawet larwy owadów. Czy to prawda? Okazuje się, że nie, a wszystkie powyższe informacje są tylko wciąż powielanymi mitami.

Odniósł się do tego między innymi znany dietetyk Michał Wrzosek. Na swoim TikToku opublikował krótkie wideo, w którym wyjaśnią, że końcówki banana nie są niebezpieczne i bez obaw można je jeść.

 

@michal_wrzosek Powiedz szczerze, jesz końcówkę od banana🍌 czy wyrzucasz?😁 #banan #zdrowie #dieta ♬ dźwięk oryginalny - Dr Dietetyki Michał Wrzosek

Przy następnym obieraniu banana nie traćcie więc czasu i energii na odcinanie końcówek i wybieranie długich włókien, tylko po prostu zjedzcie owoc ze smakiem. W ten sposób oszczędzicie sobie pracy i przy okazji dołożycie swoim organizmom więcej cennych wartości.