Zanim zjemy banana, zawsze najpierw obieramy go ze skórki, a potem wybieramy jeszcze cienkie jasne niteczki. Okazuje się jednak, że ten drugi etap możemy sobie spokojnie odpuścić, gdyż te niedoceniane sznureczki są cennym elementem owocu. Zobaczcie, co w sobie mają, a już nie będziecie ich wyrzucali. 

Nitki ze skórki banana - właściwości

Choć wszyscy traktują je jak odpad, nitki z banana są równie cenne co sam owoc. Podobnie jak miąższ, mają sporo potasu, błonnika oraz witaminy A i B6. Wszystko dlatego, że to właśnie łyko, bo tak nazywa się to cienkie włókno, transportuje składniki odżywcze do różnych części rośliny. Co więcej, to dzięki tym nitkom banany nie tylko są bardziej wartościowe, ale i smaczniejsze, dlatego zdecydowanie nie warto się ich pozbywać. 

Nie każdy banan po obraniu ukazuje jednak takie włókna. Reguła jest tu prosta - im bardziej dojrzały owoc, tym wyraźniejsze będzie miał łyko.

Czy można jeść końcówki banana?

Kolejną częścią banana, która wzbudza niemałe kontrowersje, jest ciemna końcówka. Wokół tego fragmentu owocu narosło już sporo legend i mówi się, że kryją się w niej toksyny, bakterie, a nawet larwy owadów. Czy to prawda?