Lubicie ogórki kiszone, ale szukacie też innych inspiracji na domowe kiszonki? Ten przepis trafi wprost do waszych serc. Wystarczy dorzucić do każdego słoika z ogórkami inne popularne i bardzo tanie sezonowe warzywo, a nabiorą jeszcze lepszego smaku i ciekawszego wyglądu. Zobaczcie sami i koniecznie przetestujcie ten patent w swoich kuchniach, a w tym roku kiszonki znikną jeszcze szybciej niż zwykle.

Co dodać do ogórków kiszonych?

Zwykle do słoików kiszonych dorzucamy już tylko przyprawy, koper i czosnek, jednak warto je połączyć z innym warzywem, a wtedy otrzymamy genialnie przetwory 2w1. Wiele gospodyń poleca, aby połączyć w jednym słoiku ogórki i pokrojoną cukinię, a taki miks wyjdzie na dobre jednemu i drugiemu składnikowi. Choć nie każdy o tym wie, cukinię można zakisić tak samo, jak ogórki, dlatego nie ma co rozdrabniać się na oddzielne słoiki, tylko zrobić obie pyszności w jednym naczyniu i za jednym zamachem.

Warto jednak zapamiętać, aby do takiego przepisu wybierać jak najmniejsze i najcieńsze cukinie, bo właśnie takie mają najmniej pestek i są najbardziej jędrne oraz chrupkie. Warto też pokroić je na kawałki podobnej wielkości do ogórków, aby zalewa równomiernie wnikała w oba warzywa. Zobaczcie przepis krok po kroku i zakiście w tym roku taki duet, a z pewnością będziecie zachwyceni.

Przepis na ogórki kiszone z cukinią

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 kg młodej cukinii
  • 2 litry ziemnej wody
  • 2 łyżki soli kuchennej
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 korzenie chrzanu
  • kilka liści chrzanu
  • 20 baldachów kopru

Przygotowanie:

1. Ogórki i cukinie dokładnie myjemy, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 45 minut. Po tym czasie odcedzamy warzywa i odcinamy ich końcówki. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki (przypominające wielością ogórki).

2. Czyste, wyparzone słoiki wypełniamy połową obranych ząbków czosnku, baldachów kopru oraz plastrów korzenia chrzanu i jego liści. Na przyprawach ciasno układamy ogórki i cukinie, a następnie na wierzchu układamy resztę dodatków. 

3. W garnku zagotowujemy wodę z solą i wypełniamy zalewą wszystkie słoiki tak, aby przykryła wszystkie warzywa. Gotowe słoiki mocno zakręcamy, studzimy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce.