mojegotowanie.pl
1/3
Pierwsze i najważniejsze: słoik

Fot. Shutterstock

Pierwsze i najważniejsze: słoik
Co najlepiej kisić?
Co tam się właściwie dzieje?

Zakiś to! Co i jak kisić na zimę?

1/3. Pierwsze i najważniejsze: słoik

Przygotuj słoik lub garnek. Do wyboru mamy wiele naczyń, w których przetwory świetnie się udadzą. Jeśli kiszonki zamierzamy zjeść w krótkim czasie możemy śmiało użyć dużego kamionkowego garnka. Ogórki czy pomidory, które mają przetrwać długie miesiące, umieśćmy w słoikach. Słoiki koniecznie dokładnie myjemy i wyparzamy przed włożeniem do środka warzyw. Sprawdźmy, czy słoiki mają dobrze przylegające zakrętki i nie przeciekają.

Kiszonki, tak jak inne słoikowe dobrodziejstwa typu dżemy, przechowujmy w zacienionym i chłodnym miejscu. Najlepsza będzie piwnica lub specjalnie przeznaczona na słoiki szafka. Po otwarciu ukiszone warzywa i owoce możemy przez kilka dni trzymać w lodówce.

Do kiszonek warto używać soli niejodowanej, będą lepsze w smaku. Najprostszy przepis na zalewę do ogórków zakłada łyżkę stołową soli na litr wrzątku. Nie idźmy w ślady niektórych producentów i nie dodawajmy do kiszonek octu, który zmienia kiszenie w marynowanie.

Jak długo trzeba czekać, zanim nasze przetwory będą gotowe? Wszystko zależy od tego, co kisimy. Obserwujmy i sprawdzajmy, standardowe kiszonki będą gotowe po kilku dniach. Im dłużej będziemy przechowywać słoiki, tym ich zawartość będzie kwaśniejsza. Dla urozmaicenia smaku możemy doprawiać je według uznania: czosnkiem, koprem czy kminkiem.

Moje Gotowanie
  • Szukaj po składnikach
  • Newsletter
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Moje zgody
  • Kontakt
Burda Media Polska

Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
© 2022 BURDA MEDIA POLSKA SP. Z O.O.