Przygotuj słoik lub garnek. Do wyboru mamy wiele naczyń, w których przetwory świetnie się udadzą. Jeśli kiszonki zamierzamy zjeść w krótkim czasie możemy śmiało użyć dużego kamionkowego garnka. Ogórki czy pomidory, które mają przetrwać długie miesiące, umieśćmy w słoikach. Słoiki koniecznie dokładnie myjemy i wyparzamy przed włożeniem do środka warzyw. Sprawdźmy, czy słoiki mają dobrze przylegające zakrętki i nie przeciekają.
Kiszonki, tak jak inne słoikowe dobrodziejstwa typu dżemy, przechowujmy w zacienionym i chłodnym miejscu. Najlepsza będzie piwnica lub specjalnie przeznaczona na słoiki szafka. Po otwarciu ukiszone warzywa i owoce możemy przez kilka dni trzymać w lodówce.
Do kiszonek warto używać soli niejodowanej, będą lepsze w smaku. Najprostszy przepis na zalewę do ogórków zakłada łyżkę stołową soli na litr wrzątku. Nie idźmy w ślady niektórych producentów i nie dodawajmy do kiszonek octu, który zmienia kiszenie w marynowanie.
Jak długo trzeba czekać, zanim nasze przetwory będą gotowe? Wszystko zależy od tego, co kisimy. Obserwujmy i sprawdzajmy, standardowe kiszonki będą gotowe po kilku dniach. Im dłużej będziemy przechowywać słoiki, tym ich zawartość będzie kwaśniejsza. Dla urozmaicenia smaku możemy doprawiać je według uznania: czosnkiem, koprem czy kminkiem.