Nalewka z głogu z miodem

Składniki:

  • 1,5 kg owoców głogu,
  • 4 szklanki wódki,
  • 40 dag cukru,
  • 5 łyżek miodu,
  • 2 laski cynamonu,
  • 3 szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Owoce głogu dokładnie wymyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Następnie wsyp do głębokiego słoja i zalej połową ilości wody i wódką.
  3. Odstaw na około 3 tygodnie, zamykając szczelnie pokrywką.
  4. Po tym czasie przygotuj syrop na bazie wody, cukru, cynamonu i miodu. Zagotuj w garnku.
  5. Przelej owoce przez sitko i połącz nalew alkoholowy z gotowym syropem i przelej do czystego słoja.
  6. Odstaw na około tydzień.
  7. Następnie zlej do butelek i odstaw w zaciemnione miejsce.

Właściwości zdrowotne

Głóg, a dokładniej owoce głogu zbierane jesienią i wykorzystywane do przygotowania nalewki są skarbnicą witaminy C, która wspomaga produkcję kolagenu, wzmacnia odporność organizmu, a także poprawia działanie procesów w organizmie. To także źródło witamin z grupy B oraz flawonoidów, które działają przeciwnowotworowo.

Jego działanie jest opisane także przy problemach z niewydolnością krążeniową i sercem. Wspomaga prawidłowe krążenie, a także poprawia wydolność oddechową czy też pozytywnie działa dla pacjentów borykających się z arytmią serca.

To sprawdzony specyfik dla osób, które walczą z nadciśnieniem krwi oraz dusznicą bolesną. Produkty zawierające sporą dawkę ekstraktu lub soku z głogu działają w dłuższym etapie przyjmowania pozytywnie na chorego.

Głóg możemy znaleźć nie tylko w nalewce z głogu, herbatce czy też naparze - suplementy zawierające sproszkowany ekstrakt z niego są silnym antyoksydantem oraz wspierają leczenie nadciśnienia tętniczego.