Pierogi z jagodami to teraz prawdziwy rarytas, ich ceny w warzywnikach (w dużych miastach) oscylują wokół 50 zł za 1 kg owoców. Stały się produktem niemal luksusowym. Nieco taniej można je kupić od lokalnych zbieraczy, którzy często oferują swoje produkty przy ruchliwych drogach, sprzedają je miastowym. Jest oczywiście jeszcze jedna opcja, bezkosztowa, ale wymaga trochę wysiłku i czasu. Na zbiory można wybrać się do lasu całą rodziną i od razu nazbierać kilka litrów. Część można przeznaczyć na pierogi lub jagodzianki, resztę warto zamrozić na później lub zrobić jagody na zimę w słoikach.

Składniki na pierogi z jagodami

Jednak w sezonie na jagody, pierogi z jagodami to obowiązkowy punkt niejednego obiadu. Ten przepis jest klasyczny i pochodzi z czasów, kiedy jeszcze nie było nas na świecie.

  • 700 g jagód
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta cynamonu
  • masło do polania

Jak zrobić pierogi polane masłem?

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na pierogi. Do miski przesiewamy mąkę (najlepsza będzie tortowa typ 450, poznańska typ 500 lub ewentualnie taka, z której robi się bułki, czyli typ 650), wlewamy do niej wodę i dosypujemy szczyptę soli. Zagniatamy ręcznie ciasto, aż będzie miało zwartą, ale elastyczną konsystencję, inaczej trudno będzie się z nim pracowało. Potrwa to mniej więcej 15 minut. Alternatywą jest użycie miksera planetarnego z hakiem przeznaczonym do wyrabiania ciężkich ciast, będzie gotowe w 4-5 minut i nie wymaga to od nas żadnego wysiłku. Kulę ciasta można dodatkowo zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny.
  2. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z nich przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Pozostałe trzymamy w misce przykrytej ściereczką, co zapobiegnie ich wysychaniu. Wałkujemy je na cienki placek o grubości 2-3 mm. Kółeczka wycinamy szklanką lub specjalną foremką – tak naprawdę każdy sposób będzie odpowiedni. Tak samo robimy z pozostałymi częściami ciasta.
  3. Jagody przebieramy: usuwamy ogonki i listki, a także wszystkie inne zanieczyszczenia, które przynieśliśmy razem z nimi do domu. Myjemy dokładnie, ale ostrożnie, żeby nie uszkodzić owoców. Osuszamy je. Dosypujemy cukier biały lub waniliowy i cynamon (można pominąć). Jeśli owoce są dość kwaśne, to oczywiście można zwiększyć ilość słodzika, dozujemy go zgodnie z własnymi upodobaniami. Delikatnie mieszamy, żeby uzyskać równomierny efekt.
  4. Na każde kółeczko z ciasta wykładamy porcję jagód, pomijając brzegi, żeby dało się je dobrze skleić. Można to zrobić zarówno ręcznie, tworząc falbanki lub dociskając je widelcem. Sprawdzi się też maszynka do lepienia pierogów.
  5. W dużym garnku gotujemy wodę, jak zawrze wrzucamy do niej porcję pierogów. Tyle, żeby mogły swobodnie pływać. Jak tylko wypłyną na powierzchnię, odmierzamy 3 minuty. Potem wyjmujemy je łyżką cedzakową, przekładamy na talerze.
  6. Pierogi z jagodami polewamy roztopione masełkiem. Tego smaku po prostu nie da się zapomnieć.

Co jeszcze można zrobić z jagód?

Jagody są pełne wartości odżywczych, wpływają na odporność (wysoka zawartość witaminy C i A), obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Dlatego, jeśli tylko mamy dostęp do świeżych owoców, korzystajmy z  nich jak tylko się da. Podpowiadamy, co można z nich zrobić oprócz pierogów:

  • wielbicielom zup owocowych, polecamy zabielaną zupę jagodową z drobnym makaronem
  • naleśniki z jagodami, dodatkowo wypełnione serkiem homogenizowanym i białą czekoladą
  • ciasto drożdżowe z jagodami ułożonymi na wierzchu i przykrytymi klasyczną kruszonką
  • jako szybki wypiek sprawdzą się muffinki z jagodami, wystarczy połączyć suche i mokre składniki, a potem wymieszać z owocami
  • dżem z jagód, którym można potem przekładać ciasta wielowarstwowe, smarować nim kanapki i naleśniki
  • puszyste racuchy z jagodami na jogurcie naturalnym
  • dorośli mogą zaopatrzyć się w nalewkę jagodową na spirytusie