Jak urozmaicić herbatę, żeby była jeszcze smaczniejsza? Wbrew pozorom wcale nie musicie sypać do niej cukru ani dodawać miodu. Cytryna też nie będzie potrzebna, bo okazuje się, że smak i aromat tego popularnego naparu można wydobyć innym bardzo popularnym kuchennym składnikiem. Według specjalistów to właśnie on najlepiej podkręca herbaciane walory. Zobaczcie, o czym mowa i spróbujcie sami.

Jak zrobić herbatę, żeby była lepsza? Kontrowersyjny dodatek może was zaskoczyć

Jakiś czas temu cały świat obiegła głośna dyskusja o nietypowym dodatku do herbaty, a mianowicie...szczypcie soli. Choć brzmi to przedziwnie, taki dodatek zaproponowała chemiczka Michelle Frencl, autorka książki "Steeped: The Chemistry of Tea". Po głębokiej analizie zarówno setek lat historii dotyczącej tego tradycyjnego naparu, jak i najnowszych publikacji, odkryła kilka ciekawych zależności, choć zdecydowanie największym echem odbiła się teza, że chlorek sodu blokuje gorzkawy posmak herbaty, szczególnie tej długo parzonej.

Jesteście zaskoczeni? Nic dziwnego, bo ta informacja poruszyła całe grono internautów i wywołała sporą dyskusję. Szczególnie dotknięci sprawą zdawali się Brytyjczycy, dla których, jak wiemy, picie herbaty jest narodową tradycją. W temacie wypowiedziała się również ambasada USA w Londynie, więc temat wzbudził ogromną dyskusję.

Sama autorka książki przyznała, że nie spodziewała się takich kontrowersji. Jak powiedziała:

 "Moja skrzynka mailowa oszalała. Nie spodziewałam się, że obudzę się dziś rano i zobaczę mnóstwo ludzi rozmawiających o soli w herbacie".

Jeśli więc chcecie ocenić słuszność tego pomysłu, najlepiej sami spróbujcie dodać do kolejnej zaparzonej herbaty odrobinę tej słonej przyprawy. Jakkolwiek potoczy się ten przedziwny test, to herbata z solą z pewnością na długo pozostanie wam w pamięci.