Niemal każda potrawa potrzebuje choćby szczypty soli. Najczęściej sypiemy zwykłą, białą sól, czasami stosujemy sól różową. Jednak to najprostszy sposób na przyprawianie potraw i taka sól nie wnosi do smaku żadnych dodatkowych walorów. Dlatego warto troszkę się wysilić i przygotować domową zieloną sól, w skład której wchodzą same aromatyczne składniki. Połączone w jedność smakują i pachną wyjątkowo dobrze. Gdy zielona sól zagości w waszej kuchni, nie będziecie potrzebować żadnych innych przypraw.

Zielona sól z aromatycznych składników

Do jej przygotowania potrzebujecie dobry rozdrabniacz, kilka składników i piekarnik. Jej zapach i smak jest tak fantastyczny, że będziecie musieli się hamować, żeby nie jeść samej. Główne składniki to 2 aromatyczne zioła, czosnek i imbir. Już sam ten skład gwarantuje, że postanie mieszanka doskonała.

Potrzebujecie:

  • 12 gałązek rozmarynu
  • 6 gałązek tymianku
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 kawałki obranego imbiru
  • Skórka z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki grubej soli

Czosnek obierzcie ze skórki, cytrynę dokładnie umyjcie i wyszorujcie. Obierzcie skórkę bez białej części. Gałązki rozmarynu i tymianku, czosnek, skórkę cytryny, imbir i sól włóżcie do robota kuchennego i dokładnie zmiksujcie. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 80 stopni C. Wilgotną masę rozłóżcie równomiernie na grubość ok 1 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Włóżcie do rozgrzanego piekarnika na 2 godziny.
Po tym czasie masa powinna całkowicie się wysuszyć. Poczekajcie aż wystygnie, wyjmijcie z piekarnika, pokruszcie i ponownie wrzućcie do robota kuchennego. Zmiksujcie wszystko na sypki proszek. Następnie przesiejcie całość przez drobne sito, aby odfiltrować pozostałe duże kawałki. Gotową sól przesypcie do szczelnego pojemnika i przechowujcie na kuchennej półce.

Zielona sól doskonale pasuje do przyprawiania mięs, ryb, warzyw, ale też jako dodatek do wszelkiego rodzaju warzyw, zup czy sosów.