Jeśli lubicie smak szarlotki, ale nie chce się wam piec całej blachy ciasta, to te ciasteczka będą idealnym zamiennikiem. "Całuski" wzięły swoją nazwę od charakterystycznego kształtu ust, ale mimo, że wyglądają jak z dobrej cukierni, to robi się je banalnie prosto. Wystarczy dosłownie kilka jabłek oraz parę bazowych składników, które zawsze mamy w lodówce. Zobaczcie, jak przygotować je od podstaw.
Jak zrobić ciasteczka całuski?
Aby przygotować ten smakowity deser musicie zagnieść ciasto twarogowe z białego sera, masła, mąki i żółtka jaja. Taką masę należy potem wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej zrobić ją z wyprzedzeniem i chłodzić nawet przez kilka godzin. Dzięki temu po upieczeniu ciasteczka całuski będą jeszcze bardziej kruche i rozpływające się w ustach.
Potem schłodzone ciasto cienko wałkujemy, wycinamy z niego kółka, a do każdego z nich wkładamy ćwiartkę jabłka i składamy ciastko na pół. W ten prosty sposób powstają nam właśnie urocze "całuski", które wystarczy już tylko posmarować białkiem jajka, posypać cukrem i upiec.
Czym można nadziać ciasteczka całuski? Inne pomysły
Ciasteczka całuski z jabłkami robi się błyskawicznie, ale nikt nie powiedział, że to jedyna opcja na smaczny deser. Zamiast jabłek możecie też wypełnić ciasto twarogowe różnymi innymi smakołykami, a w tym celu świetnie sprawdzą się gruszki, nektarynki lub twarde śliwki. Innym pomysłem na smaczny farsz do ciastek mogą być orzechy, suszone owoce lub nawet masa budyniowa.
Przepis na ciasteczka całuski z jabłkami podpatrzyliśmy na TikToku @orchideli. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników oraz krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.
Ciasteczka całuski - przepis
Składniki:
- 2-3 jabłka (najlepiej kwaśne),
- 200 g zimnego masła,
- 250 g twarogu,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- cukier do posypania.
Przygotowanie:
1. Rozbijcie jajko i oddzielcie białko od żółtka. W misce wymieszajcie mąkę, pokrojone na kawałki zimne masło, pokruszony twaróg i żółtko jaja. Wszystko zagniećcie na gładkie ciasto i wstawcie je do lodówki na jakiś czas, aby porządnie się schłodziło.
Białko jaja zostawcie na później do posmarowania ciasteczek po wierzchu. Jabłka obierzcie i pokrójcie w ćwiartki. Schłodzone ciasto wyjmijcie z lodówki i cienko je rozwałkujcie. Następnie wycinajcie z niego kółka szklanką. Na każdym kółku ułóżcie kawałek jabłka i złóżcie krążek na pół.
Tak przygotowane ciasteczka całuski układajcie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec posmarujcie je wszystkie białkiem jaja i posypcie cukrem, a potem pieczcie w 200 stopniach przez około 20 minut.
@orchideli Robimy chrupiące ciasteczka z jabłkami🍏🍎 Wyjątkowo prosty przepis 👇🏻👇🏻👇🏻 ✅ CIASTECZKA całuski z jabłkami 🔸 Składniki na ok. 30 sztuk ◽ 250 g mąki pszennej typ 450-550 ◽ 250 g twarogu tłustego, śmietankowego ◽ 200 g zimnego masła ◽ 1 żółtko (jajko L) ◽ 2-3 kwaśne jabłka ◽ cukier do posypania i do środka (dla chętnych) ◽ białko (do posmarowania wierzchu) Składniki do ciasta powinny być zimne, wyjęte bezpośrednio z lodówki. 🔽 Do misy miksera lub na stolnicę wysyp przesianą mąkę. 🔽 Dodaj ser i pokrojone drobno zimne masło oraz żółtko. Całość wyrabiaj mieszadłem typy K aż powstanie jednolite ciasto. 🔽 Jeśli ciasto wyrabiasz na stolnicy, najpierw posiekaj wszystkie składniki nożem, mieszając je z mąką. Sprawnie zagnieć ciasto, nie przedłużając zagniatania dłużej niż to konieczne. Jeśli ciasto bardzo przykleja się do rąk i stolnicy możesz podsypać je dodatkową mąką. 🔽 Gotowe ciasto rozpłaszcz, owiń folią, włóż do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. 🔽 W międzyczasie jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokrój na 4-5 części (w zależności od wielkości jabłka). 🔽 Schłodzone ciasto podziel na pół i rozwałkuj na grubość około 4-5 mm, podsypując mąką, aby ciasto nie przywierało do stolnicy. 🔽 Okrągłą foremką lub kubkiem o średnicy 7-8 cm wytnij koła. Na połowie ułóż jabłko, grubszą częścią na zewnątrz. Jabłko przyłóż drugą połową ciasta i lekko dociśnij. Jeśli chcesz, możesz do środka dodać odrobinę cukru. 🔽 Gotowe ciasteczka układaj na wyłożonej papierem blasze z piekarnika. Gdy wszystkie są gotowe, ich wierzch posmaruj białkiem i posyp cukrem. 🔽 Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C grzałka góra-dół bez termoobiegu (170-180 st. C z termoobiegiem) przez 25-30 minut lub do złotego koloru. 🔽 Po upieczeniu od razu wyjmij je z piekarnika i pozwól im chwilę przestygnąć, zanim zdejmiesz je z blachy. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem. 💜Więcej radości z pieczenia znajdziesz w moich książkach💜 sprawdź BIO
♬ dźwięk oryginalny - Orchideli
Źródło: Tiktok.com/@orchideli


















