To proste danie to świetna opcja na lekki deser lub słodkie śniadanie. Przygotowanie zajmie wam krócej niż wyjście do sklepu i oczekiwanie w kolejce do kasy, zwłaszcza, gdy będzie ona długa. Zanim kolejka w sklepie zdąży się rozładować, wy już wyjmiecie z mikrofali gorącą przekąskę. Zobaczcie, jakie to proste.

Pyszny zamiennik dla owsianki i nie tylko 

Płatki owsiane to klasyka wielu polskich porannych posiłków. Jeśli jednak znudziły wam się one w tradycyjnej formie (owsianki), pora rozejrzeć się za alternatywą. Najlepiej skorzystajcie z przepisu na muffiny owsiane z bananami. Ten przepis przygotujecie w kilka minut i nie musicie nawet rozgrzewać piekarnika, bo wszystko zrobicie w mikrofali 3 minuty

To świetny pomysł na wykorzystanie dojrzałych owoców, gdy nie nadążacie z ich jedzeniem. Im słodsze i bardziej dojrzałe banany, tym lepsze. Przekąska ma słodki, chrupiący i uzależniający wierzch - po przegryzieniu dostaniecie się do wilgotnego, smakowitego bananowo-czekoladowego środka. Płatki owsiane i banany są przy tym tak sycące, że nie uda wam się zjeść więcej niż 1-2 porcji na raz. 

Szybkie owsiane muffiny z bananem - przepis

Składniki:

  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 dojrzałego banana
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kawałki posiekanej czekolady

Opcjonalnie: szczypta soli lub cukru

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksera lub blendera przełóżcie wszystkie składniki oprócz czekolady. Zblendujcie na gładką masę i przełóżcie do kubka żaroodpornego.
  2. Posypcie kawałkami czekolady.
  3. Pieczcie w piekarniku w 180 st. C przez 20-25 minut.
  4. W mikrofalówce muffiny przygotujecie zdecydowanie szybciej - ustawcie moc ok. 800-1000 W i minutnik na 3 minuty.

Przepis na ciasto możecie dowolnie modyfikować. Muffiny będą równie smaczne np. z suszoną żurawiną i orzechami.

Muffinki owsiane inaczej

Takie muffiny owsiane można też przygotować na słono, na przykład z szynką, serem i warzywami. Jajko i jogurt wystarczy roztrzepać razem, dodać kilka łyżek płatków owsianych, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, pokrojoną w drobną kostkę szynkę i ser, przyprawy oraz ulubione twarde warzywo, np. paprykę, oliwki lub brokuła. Takie ciasto na muffiny owsiane powinno mieć konsystencję śmietany. Należy przelać je do formy na muffinki i piec w temp. 180 st. C przez 20 minut na złoty kolor. Taki zamiennik posmakuje zwłaszcza miłośnikom porannych omletów.