Uwielbiam początek lata, bo na straganach aż kipi od świeżych warzyw i owoców. To idealny czas na wszelkiego rodzaju ciasta z owocami i pierwsze przetwory. Truskawki, to te owoce, na które z utęsknieniem czekam cały rok i żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko. Dlatego praktycznie codziennie kupuję całą łubiankę świeżych truskawek. Część zjadamy prosto z koszyczka, tylko umyte, a co zostanie na drugi dzień przerabiamy. Albo na makaron z truskawkami, albo pampuchy z sosem truskawkowym, albo właśnie robię szybkie ciasto. Nie kombinuję z przepisami, tylko wybieram najszybsze i najprostsze ucierane ciasto z kilku składników. Jego zaletą jest to, że praktycznie pasuje pod każdy owoc. Więc gdy skończą się truskawki, zamienię je na wiśnie, czereśnie, jabłka albo śliwki. To proste, ucierane ciasto, za każdym razem aż ugina się pod ciężarem owoców.

Cenne truskawki

Garść truskawek dostarcza nam jedynie 20 kcal, co w porównaniu z innymi owocami wypada bardzo korzystnie. Truskawki są źródłem witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Co ciekawe, ten sezonowy owoc ma jej więcej niż cytryna i pomarańcza. Jedzenie truskawek jest zatem doskonałym sposobem na zwalczanie infekcji. Czerwone owoce zawierają także witaminy A, B1, B2, B3 (PP), B6 oraz E. Ponadto jest w nich wiele kwasu foliowego, błonnika, potasu, wapnia, fosforu czy magnezu i żelaza. Truskawki są więc prawdziwą skarbnica witamin i warto je jeść w sezonie jak najczęściej.

Szybkie, ucierane ciasto z truskawkami

Ten przepis na ciasto z truskawkami mam już od lat i zawsze się sprawdza, gdy chcę szybko zrobić ciasto z owocami. Jego smak kojarzy mi się z wakacjami u babci, kiedy codziennie na stole lądowało aromatyczne, puszyste ciasto, pełne owoców. W tym przepisie nie ma wymyślnych składników, nie ma drogich dodatków, a całość robi się błyskawicznie.  Przepis na małą blaszkę 10x25 cm.

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kg truskawek

Piekarnik nagrzejcie do 170°C (grzałka góra- dół).

Foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia.
Całe jajka ubijcie mikserem z cukrem na jasną, puszystą, kremową masę. Dalej miksując, wlewajcie cienkim strumieniem olej, a następnie mleko. Ustawcie mikser na najniższych obrotach i dodajcie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujcie tylko do momentu połączenia się składników.
Truskawki umyjcie, osuszcie, usuńcie szypułki i pokrójcie na mniejsze kawałki. Wyłóżcie dno foremki i całość zalejcie ubitym ciastem.
Pieczcie w nagrzanym piekarniku ok. 45-50 minut. Suchym patyczkiem sprawdźcie, czy środek jest upieczony. Upieczone ciasto wyciągnijcie z piekarnika i pozostawcie do ostygnięcia. Chłodne ciasto możecie posypać cukrem pudrem.

Kruszonka do ciasta

Jeśli lubicie kruszonkę, możecie dodatkowo posypać ciasto na wierzchu tym chrupiącym dodatkiem. Jej zrobienie jest banalnie proste. Potrzebujecie jedynie:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Wszystkie składniki wrzucacie do miski i zagniatacie dłońmi do czasu, aż powstaną charakterystyczne grudki. Masło powinno się całkowicie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyczujecie to pod rękami. Gotowa kruszonka posypcie ciasto. Możecie ją wykorzystać do wielu innych przepisów, np. do jagodzianek.