Wielu z nas regularnie spożywa sok z cytryny, ale jej zielona kuzynka jest równie wartościowa. Jeśli więc zastanawialiście się kiedykolwiek, czy picie soku z limonki jest zdrowe, to możecie być pewni, że nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Zobaczcie, co potrafi ten owoc, a od razu zechcecie po niego sięgnąć.
Sok z limonki - właściwości
Sok z limonki to prawdziwa skarbnica witamin C, E, A i tych z grupy B oraz wielu minerałów. Znajdziemy tam między innymi magnez, potas, wapń, cynk, żelazo, sód i fosfor. Taki cenny skład przynosi ogrom dobrego całemu organizmowi i genialnie wpływa na zarówno na zdrowie, jak i urodę oraz samopoczucie. Na co działa limonka? Lista korzyści jest całkiem długa i każdy znajdzie tu coś dla siebie:
- wzmacnia odporność,
- działa antybakteryjnie,
- łagodzi stany zapalne,
- przyspiesza metabolizm,
- przyspiesza spalanie tłuszczu,
- poprawia trawienie,
- odkwasza organizm,
- wspiera pracę wątroby,
- chroni przed wrzodami żołądka,
- wpływa na produkcję kolagen, przez co wzmacnia zęby i kości
- pozytywnie wpływa na pracę jelit,
- pomaga regulować poziom glukozy,
- poprawia kondycję skóry,
- reguluje pracę układu nerwowego,
- pomaga łagodzić bóle głowy.
Jak pić sok z limonki?
Najłatwiej po prostu wypić szklankę wody z sokiem z połowy limonki codziennie rano na czczo. Jeśli jednak taka cierpkość wam nie odpowiada, możecie sprawić, aby sok limonkowy smakował przyjemniej i nie wykrzywiał nam miny. Wystarczy podać go z 2 prostymi dodatkami, czyli wycisnąć 4 limonki i wymieszać powstały sok ze szklanką wody oraz 2 łyżkami miodu. W ten sposób otrzymamy przepyszną i orzeźwiającą lemoniadę o mocno skoncentrowanym cytrusowym smaku.
Jak wykorzystać sok z limonki?
Jeśli nie przekonuje was picie samego napoju z limonki, nie musicie spożywać go solo, ale również jako dodatek do przeróżnych dań. Szczególnie dobrze sprawdzi się w takich przepisach jak:
- wszelkiego rodzaju marynaty do mięs,
- jogurtowe dresingi i sosy vinegrette,
- orzeźwiająca tarta limonkowa,
- gęsty krem do ciasta,
- chrupiący kurczak w panierce,
- kremowa pascha,
- wieloowocowe soki, smoothies i koktajle.