Wiele osób nie wyobraża sobie porannego startu bez filiżanki gorącej kawy. Przyjemne uczucie pobudzenia jest niezwykle pożądane nie tylko w godzinach porannych, ale także w ciągu dnia, gdy dopada nas zmęczenie. Jeżeli codziennie sięgasz po gorący napój, spróbuj czegoś nowego.

Kawa poprawia funkcjonowanie naszego mózgu (zwiększa koncentrację i pamięć, uwagę na detale i wydolność organizmu, pobudza). Podwyższa także ciśnienie krwi, wzmacnia układ odpornościowy i funkcjonowanie wątroby oraz układu trawiennego. Dodatkowo, pomaga zwalczyć bóle głowy i migreny. Tych plusów jest znaczne więcej (jeżeli kawę pijemy rozsądnie), dlatego nic dziwnego, że filiżanka kawy jest nieodłącznym rytuałem dla wielu z nas.

Gdy myślimy o przyprawach do kawy, od razu przypomina nam się cynamon, wanilia czy karmel. Warto poszerzyć nasze poszukiwania i dodać do napoju takie przyprawy jak sól, pieprz cayenne, chili lub olej kokosowy. Sól zmniejszy goryczkę kawy, chili rozgrzeje, a obecność oleju kokosowego i masła sprawi, że uzyskamy odchudzającą kawę bulletproof.

Tym razem jednak proponujemy inny dodatek.. kakao. Wystarczy dodać łyżeczkę kakao do kubka kawy, by poczuć różnicę. Kakao dodane do kawy sprawia, że ma ona dużo bardziej głęboki smak i aromat, oraz cudownie czekoladowy posmak. Ale to nie jedyne zalety.

Kakao wspaniale wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. .

  • polepsza pamięć  oraz hamuje rozwój demencji
  • opóźnia procesy starzenia i pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy, co ogranicza ryzyko wystąpienia cukrzycy
  • zapobiega chorobom układu krążenia. Działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom "złego" cholesterolu
  • poprawia nastrój i łagodzi stres
  • jest też źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania serotoniny, która uspakaja i daje uczucie szczęścia
  • 1 łyżka gorzkiego kakao dostarcza aż 45 g magnezu, który wspiera układ krążenia, przeciwdziała migrenom i depresji, a także wpływa na kontrolę poziomu cukru we krwi
  • dodatkowo kakao wzmacnia odporność, działa przeciwbólowo i przeciwnowotworowo. Osłania też szkliwo zębów i pomaga w bezsenności

Pamiętajcie o tym wspaniałym naturalnym produkcie przy następnej kawie i dosypcie łyżkę kakao do filiżanki. Organizm wam podziękuje.