Poranna kawa to rytuał większości Polaków. Pijemy ją na dzień dobry, do śniadania, albo do ciasteczka. Mała czarna, z mlekiem, cappuccino, albo z innymi dodatkami towarzyszy nam każdego dnia. Dziś mamy dla was propozycję kawy, która wręcz pieści podniebienia i jest tak gęsta i pożywna, że będziecie się po niej czuć doskonale.

Sekretem tej kawy są... orzechy nerkowca. Ale dodatki, które sprawiają, że ta kawa jest wyjątkowa to miód i sól. Aksamitna konsystencja i wyjątkowy smak to zasługa nerkowców i miodu. A szczypta soli wydobywa głębię smaku.

Orzechy nerkowca zawierają sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas oleinowy który występuje też w oliwie z oliwek. Ich spożywanie ma duży wpływ na funkcjonowanie układu krążenia oraz pracę serca. Kwasy te obniżają tzw. zły cholesterol, pobudzają pracę mózgu, łagodzą stany depresyjne, zapobiegają atakom serca, poprawiają stan skóry, a także regulują poziom cukru we krwi. Orzechy nerkowca są również bogatym źródłem magnezu. Ma on wpływ na regulację napięcia mięśni, poprawia pracę mózgu, oraz gospodarkę wapniową. Zawarta w nerkowcach miedź zapobiega niedokrwistości, pękaniu naczyń krwionośnych, osteoporozie, arytmii i infekcjom, cynk poprawia stan skóry, paznokci i włosów, a białko pełni funkcję budulcową dla organizmu.
Nerkowce polecane są osobom na diecie odchudzającej. Garść orzechów dziennie wystarczy, by regulować metabolizm i zapobiegać gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Kawa z orzechami nerkowca

  • 1,5 szklanki zaparzonej kawy
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżka miodu, najlepiej naturalnego
  • szczypta soli himalajskiej

Zaparzoną kawę wlewamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki. Blendujemy do chwili, aż napój uzyska gładką, kremową konsystencję. Podajemy od razu, by nie wystygła.

Ta kawa jest tak gęsta i aromatyczna, że mleko, ani śmietanka nie będą już potrzebne.