Do kawy dodajemy różne składniki. Kakao, mleko, śmietankę, syropy smakowe, a nawet orzechy. Często też dorzucamy przyprawy. Oprócz cynamonu doskonałym dodatkiem będzie inna przyprawa - kardamon.
Kardamon należy do rodziny imbirowatych. Ma lekko ostry, cytrynowo-słodki smak. Nasiona, które znajdują się w strąkach, stanowią przyprawę często używaną w kuchni. Można je dostać w całości lub w postaci zmielonej.
Już tysiące lat temu kardamon stosowano nie tylko jako przyprawę, ale też jako lek na nudności, bóle brzucha i wymioty. W starożytnym Egipcie nasiona wykorzystywano do odświeżania oddechu. Istotną zaletą spożywania kardamonu jest jego wpływ na oczyszczanie organizmu z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii.
Kardamon wspiera także organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Posiada właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a dodatkowo działa rozgrzewająco.
Jeśli dodamy kardamon do potraw, kawy czy herbaty może pomóc w pozbyciu się nadprogramowych kilogramów. Odpowiadają za to olejki eteryczne znajdujące się w nasionach. Pobudzają one wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu przyspieszona zostaje przemiana materii.
Kawa z kardamonem
Składniki:
- kawa mielona
- cukier lub miód
- ziarno kardamonu lub mielonego kardamonu
Przygotowanie:
Kawę zaparzcie tak jak zwykle to robicie. W ekspresie, tygielku, albo zalejcie wrzątkiem. Ziarno kardamonu zetrzyjcie na drobnej tarce i dodajcie do kawy. Możecie też dosypać gotowy mielony kardamon. Na 1 kubek kawy wystarczy szczypta przyprawy. Posłódźcie i cieszcie się wyjątkowym, korzennym smakiem oraz aromatem.