Zawsze zaczynacie dzień od ulubionej kawy? Od razu stawia na nogi i rozkręca cały organizm. Jeśli jednak oprócz energii potrzebujecie sprzymierzeńca w walce z nadprogramowymi kilogramami, dorzućcie do niej 2 składniki. Nie tylko pomogą, ale jeszcze sprawią, że kawa będzie smakować wyśmienicie.

Co dodać do kawy, by pomogła spalać tłuszcz?

Co roku na wiosnę obiecujecie sobie, że do wakacji zgubicie zbędne kilogramy, ale nie macie ochoty na żadne diety czy katorżnicze ćwiczenia?  Może wcale nie jest to potrzebne. Wystarczy lekko zmodyfikować swój jadłospis i zacząć się więcej ruszać, a bez wysiłku poczujecie zmianę wcześniej, niż się spodziewacie. Nie ma magicznych środków, po których schudniecie nic nie robiąc. Ale są potrawy i dodatki, które pomogą w tym procesie. I właśnie kawa z tymi dodatkami będzie waszym pomocnikiem. 2 tajemnicze składniki macie prawdopodobnie w kuchni. Chodzi o imbir i cynamon. Już sama kawa świetnie działa na trawienie i spalanie tłuszczu, ale gdy dodacie do niej te dwa aromatyczne składniki, stanie się turbokawą.

Jak działa kawa z imbirem i cynamonem?

Kiedy zrobicie ją pierwszy raz, od razu poczujecie wspaniały aromat i smak, który wpływa na dobre samopoczucie. Ale to dopiero początek. Zawarta w kawie kofeina ma działanie termogeniczne, co objawia się przyspieszoną przemianą materii. Dodatkowo kofeina wpływa na zmniejszenie apetytu co oznacza, że po jej wypiciu długo nie czujemy głodu i nie sięgamy po przekąski. Kawa zawiera też bardzo mało kalorii, bo mniej niż 5 kalorii na porcję. Jednak jest niskokaloryczna tylko wtedy, gdy będziecie ją pić beż żadnych kalorycznych dodatków jak mleko czy cukier. Podobne właściwości ma cynamon. Również przyspiesza metabolizm, ale dodatkowo wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie czujemy chęci na podjadanie między posiłkami. Natomiast imbir wpływa na wydzielanie soków trawiennych i poprawia pracę jelit. To również naturalny środek hamujący apetyt. Redukuje też poziom kortyzolu, którego nadmiar sprawia, że metabolizm organizmu jest zachwiany.

Jak przygotować kawę z imbirem i cynamonem?

Potrzebujemy:

  •     2 filiżanki kawy espresso
  •     0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  •     szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Przygotowujemy czarną kawę. Imbir myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do kubka wrzucamy starty imbir i zalewamy go kawą. Dodajemy szczyptę cynamonu i mieszamy.

Kawa ma cudownie korzenny i głęboki smak.